€14,2 δισ. υπό όρους σε προενταξιακή βοήθεια για Τουρκία – Δυτικά Βαλκάνια


 imagewΤελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της χρηματοδότησης της προενταξιακής βοήθειας για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, δηλαδή για την Τουρκία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έδωσαν την Τρίτη τα κράτη μέλη.

Πρόκειται για ποσό σχεδόν 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καλύπτει την περίοδο 2021 – 2027 και αφορά την Αλβανία, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Πλέον η απόφαση προωθείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση και η τελική έγκριση αναμένεται πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η στήριξη προορίζεται για την υλοποίηση πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα συνεισφέρουν στον στόχο της μελλοντικής ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ μέσω μεταξύ άλλων και της σταδιακής ευθυγράμμισης με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της ΕΕ.

Η κατανομή των ποσών αυτών θα αποφασίζεται και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον τομέα στον οποίο θα αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις επιδόσεις της κάθε χώρας, και στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα πρέπει να εγκρίνει η ΕΕ.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς που θεωρούνται θεμελιώδους σημασίας, δηλαδή στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, στην ανάπτυξη και βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών, στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Βάσει του σκεπτικού της χρηματοδότησης, η προβλεπόμενη βοήθεια θα μπορεί να προσαρμόζεται σε περίπτωση σημαντικής οπισθοδρόμησης ή συνεχιζόμενης έλλειψης προόδου, με τα κονδύλια να μειώνονται ή να ανακατανέμονται σε άλλους τομείς.

Η ανακατανομή, αλλά και η αρχική κατανομή των κονδυλίων, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η στήριξη θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, αλλά και ούτως ώστε όλα τα υπό ένταξη κράτη να λαμβάνουν αναλογικά τα κονδύλια που δικαιούνται.