Κ. Μαυρίδης για Μηχανισμό Ανάκαμψης: Ισότιμη πρόσβαση όλων στην χρηματοδότηση

 

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικροί οργανισμοί και επιχειρήσεις για πρόσβαση στην χρηματοδότηση ανέδειξε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), στην πρώτη συζήτηση για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δισ. ευρώ, με  την επανέναρξη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώπιον των αρμοδίων Επιτρόπων, Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις και Επίτροπο Π. Τζεντιλόνι. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής συμμετείχε στη συζήτηση ως ο εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας για το εν λόγω Μηχανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε για την ανάκαμψη από την πανδημία.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε αρχικώς την ανάγκη διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης για όλους στην χρηματοδότηση και ρώτησε τους Επιτρόπους να διευκρινίσουν πώς η Επιτροπή θα διασφαλίσει την αποτελεσματική και σωστή εφαρμογή του Μηχανισμού όσο αφορά την πρόληψη και διόρθωση απάτης και διαφθοράς,  αλλά επίσης και  την διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους. Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής διευκρίνισε: «Λέγοντας «ισότιμη πρόσβαση για όλους», εννοούμε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση δεν θα καταλήξει μόνο στις μεγάλες και καθιερωμένες επιχειρήσεις και οργανισμούς, (όπως έχει παρατηρηθεί σε κάποια κράτη μέλη με άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια), αλλά θα διασφαλιστεί και η συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία για πρόσβαση στην χρηματοδότηση, επειδή δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως οι μεγαλύτεροι οργανισμοί και εταιρείες».

 

Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις των κρατών μελών στα πλαίσια του Μηχανισμού και παρουσίασε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητά η μεθοδολογία αυτή να ακολουθεί τη δομή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με ανάλυση τη συμβολής των δράσεων των κρατών-μελών σύμφωνα με τις 20 αρχές του Πυλώνα.

 

Στις απαντήσεις τους, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισαν τη σημασία του ζητήματος που έθεσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής για ισότιμη πρόσβαση στην χρηματοδότηση αλλά τόνισαν την ευθύνη των κυβερνήσεων για τη σωστή διαχείριση. Συγκεκριμένα, ο  Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την χρηματοδότηση είτε κατευθείαν είτε διαμέσου της συμμετοχή τους στην υλοποίηση διάφορων έργων. Βεβαίως, εναπόκειται στα κράτη-μέλη να διεξαγάγουν αυτούς τους διαγωνισμούς (διαδικασία υποβολής προσφορών) και να διασφαλίσουν επαρκή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα διαφορά προγράμματα και έργα». Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Η κατανομή των κονδυλίων αποφασίζεται από τα κράτη-μέλη αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε διακρίσεις στην κατανομή των κονδυλίων και αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητάμε με ορισμένα κράτη μέλη».