Καψαϊκίνη ο νέος σύμμαχός στο αδυνάτισμα

 

Φάτε καυτερές πιπεριές και κάρυ Kαψαϊκίνη,

Νέα Υόρκη
Η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς και του κάρυ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που παρουσίασαν σχετικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της 590ης ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Βιοφυσικής Εταιρίας.1674162F804F4AC7E6ABF953C5A80FFB

Η καψαϊκίνη μπορεί να ενισχύσει την καύση του λίπους από τον οργανισμό και να συμβάλλει στην διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και σχετικών με αυτήν παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιστημονική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ παρατήρησε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στην πρωτεΐνη TRPV1, η οποία καταστέλλει την παχυσαρκία που προκύπτει από τη διατροφή με πολλά λιπαρά.

«Η παχυσαρκία προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και κατανάλωσης ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα, τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια και τα καφέ λειτουργούν σαν θερμογεννητικές μηχανές για την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί ανισορροπία στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία» εξηγούν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η προσθήκη 0,01% καψαϊκίνης σ’ ένα διατροφικό πλάνο με πολλά λιπαρά απέτρεψε την συσσώρευση κιλών στα πειραματόζωα, αλλά όχι όμως και σε τρωκτικά που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην έχουν την πρωτεΐνη TRPV1.

Η προσθήκη της καψαϊκίνης δεν αλλοίωσε την κατανάλωση της τροφής ή του νερού από τα ποντίκια, αν και αύξησε σημαντικά την μεταβολική τους δραστηριότητα και την δαπάνη ενέργειας, ειδικά στα πειραματόζωα που έτρωγαν πολλά λιπαρά.

«Η καψαϊκίνη προκάλεσε θερμογένεση και κατανάλωση ενέργειας δια της ενεργοποίησης των υποδοχέων της στα λευκά και καφέ λιποκύτταρα. Βέβαια, αυτή η επίδραση θα πρέπει να επαληθευθεί σε καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους», τονίζουν οι επιστήμονες.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να σχεδιάσουν ανταγωνιστές της πρωτεΐνης TRPV1, ώστε να ενσωματωθούν σ’ ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα προλαμβάνει και θα θεραπεύει την παχυσαρκία.