Η Τράπεζα Κύπρου ξεπουλά σπίτια μικρών οφειλετών

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.) με σημερινή ανακοίνωση του καταγγέλλει την Τράπεζα Κύπρου ότι προχωρά σε εκποιήσεις ακινήτων, τα οποία βαρύνονται με memo.

“Διερωτόμαστε ποιοι ευθύνονται για αυτήν την εξέλιξη, ενώ “οι επίσημοι” τους δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν αφού δεν ενδιαφέρονται για εκποιήσεις μικρών οφειλετών”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. Κώστας Μελάς.akinita-670x480

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι “το θέμα δεν είναι ότι η τράπεζα απλά προχωρά με την εκποίηση, αλλά το ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία, προβαίνουν σε ψευδή ένορκη δήλωση στο κτηματολόγιο, αποκρύβοντας ότι τα ακίνητα που βαρύνονται με memo δεν είναι οικόπεδα, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για κατοικίες στις οποίες μένουν οικογένειες”, επικαλούμενος συγκεκριμένη καταγγελία την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “με βάση τον Νόμο, όταν η ιδιοκτησία συνίσταται ολικά ή μερικά από κατοικία, πρέπει να αφήνεται ή να παρέχεται στον οφειλέτη χρέους τέτοια στέγαση που κατά τη γνώμη του δικαστηρίου είναι απόλυτα αναγκαία για αυτόν και την οικογένεια του”.

“Το κτηματολόγιο από την άλλη”, προστίθεται, “δεν φαίνεται να ελέγχει την αλήθεια των ένορκων δηλώσεων ούτε και να επιβεβαιώνει με βάση τα στοιχεία του, εάν τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτελούν οικόπεδα ή κατοικίες”.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τη συγκεκριμένη στάση της τράπεζας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να εμπλακούν “για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση”.

Καλεί επίσης τον Γενικό Εισαγγελέα “να προχωρήσει με ποινικές διώξεις εναντίον των υπαλλήλων των τραπεζών, οι οποίοι προβαίνουν σε ψευδείς ένορκες δηλώσεις και το κτηματολόγιο να μην αποδέχεται τις εν λόγω αιτήσεις”.

“Δυστυχώς”, προστίθεται, “φαίνεται ότι οι τραπεζίτες, οι διοικούντες των τραπεζών ακόμη και οι απλοί υπάλληλοι, έβαλαν στοίχημα να καταστρέψουν τον απλό πολίτη και να τον βγάλουν από το σπίτι τους. Καλούμε τους δανειολήπτες οι οποίοι λαμβάνουν επιστολές – ειδοποιήσεις από το κτηματολόγιο ή από τις τράπεζες, να αντιδράσουν αμέσως και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με οποιαδήποτε νόμιμα μέσα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.