imagewΒιβλική καταστροφή αφήνει πίσω της η   πύρινη λαίλαπα και η νύκτα προβλέπεται εφιαλτική με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν σε όλα τα πολλαπλά μέτωπα.Η πυρκαγιά που ξέσπασε  λίγο μετά το μεσημέρι στην περιοχή Αρακαπά κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, πέρασε ήδη από την κοινότητα Επταγώνιας και κατευθύνθηκε προς Μελίνη, Βαβατσινιά και Αγίους Βαβατσινιάς. Η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται στους πρόποδες του Μαχαιρά. Το βράδυ δεν θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και θα συνεχίσουν οι επίγειες δυνάμεις με στόχο να ασφαλίσουν περιμετρικά το Δάσος του Μαχαιρά.

Ενώ συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε σε κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν στήσει επιχειρήσεις διάσωσης σε διάφορες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέας Κεττής, είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται επιχείρηση διάσωσης στην Ορά, για να σημειώσει ότι «υπάρχουν άτομα που εγκλωβίστηκαν στην συγκεκριμένη κοινότητα”.

Επίσης, είπε πως στην κοινότητα της Οδούς οι πυροσβεστικές δυνάμεις που στάλθηκαν από την Λάρνακα μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν, σημειώνοντας πως Πυροσβεστική Υπηρεσία έστειλε 7 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα από τη Λευκωσία στο σημείο, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν από την Επαρχία Λευκωσίας.

«Επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται παντού. Κάποια χωριά έχουν εκκενωθεί με την βοήθεια της αστυνομίας και της πολιτικής άμυνας και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους. Αλλά υπάρχουν κάποια χωριά, στα οποία υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι και εκεί εργαζόμαστε», είπε ο Αντρέας Κεττής.

Τιτάνιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας

imagewΑπαντώντας σε ερώτηση τι σημαίνει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς το γεγονός ότι τα πτητικά μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν το βράδυ, ο κ. Κεττής είπε πως «αυτό σημαίνει πως θα γίνουν τιτάνιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Θα επιχειρούμε», είπε, «καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ελπίζουμε να μας βοηθήσει και ο άνεμος  ούτως ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό καλύτερα να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά”.

Εξέφρασε την ευχή πως με το πρώτο φως και όταν θα τεθούν σε ισχύ τα εναέρια μέσα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξωτερική βοήθεια να υπάρξει μια κατάληξη καλή.

Σχέδιο Ήφαιστος

Στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία.

imagewΌπως αναφέρει στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, για να σημειώσει πως το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.

Όπως προσθέτει «για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας  και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, συμπληρώνει «εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών  τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU».

Απευθύνει εκ νέου την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ διευκρινίζει ότι λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης. Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», καταλήγει.

 

Πρόεδρος: Προτεραιότητα να μην χαθούν ζωές

Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο, αναφέρει, σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών», γράφει στο Tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για άτομα που κινδυνεύουν από τη φωτιά έδωσε η Αστυνομία

Τηλέφωνα επικοινωνίας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο άτομα που έχουν άμεση ανάγκη, κινδυνεύουν από τη φωτιά και χρειάζονται βοήθεια για να φύγουν από τα σημεία στα οποία βρίσκονται, έδωσε η Αστυνομία.

Τα τηλέφωνα είναι 24 804373 και 24 804374.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «δυστυχώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και γι’ αυτό εκτός από την ανάκληση προσωπικού που έγινε από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λεμεσού και Λάρνακας, ανακλήθηκε και αριθμός από την Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης».

«Ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων που βρίσκεται στο κτίριο της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου», είπε.

imagewΠρόσθεσε ότι «επειδή φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα τα οποία κινδυνεύουν και να μην έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε η Αστυνομία δίνει στην δημοσιότητα δύο τηλεφωνικούς αριθμούς. Στους αριθμούς αυτούς μπορούν να επικοινωνούν άτομα τα οποία χρειάζονται σε άμεση ανάγκη, για πρόσωπα που κινδυνεύουν ή χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές για να φύγουν από σημεία όπου βρίσκονται».

Εν τω μεταξύ σε γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι «στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων. Καλείται το κοινό μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 24804373 – 24804374 τα οποία χειρίζεται η Αστυνομία».

Επίσης το κοινό προτρέπεται να αποφεύγει τους δρόμους Οδού – Μελίνης, Λεύκαρα – Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιάς – Κελλάκι, Ακρούντας – Διερώνας , Χοιροκοιτίας – Βάβλας, Φαρμακά – Οδού.