Για την τιμή και το γόητρο της Τουρκίας

Της Ελένης Θεοχάρους*

eleni-theocharous-750x347Μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ελληνοκύπριοι στην Γενεύη,  άρχισε τάχιστα ο εξωραϊσμός της ήττας: Ο ΓΓ του ΟΗΕ  Γκουτέρες, “δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση της λύσης δύο κρατών”. ( Ήδη και αυτός την δέχθηκε, και οι Ελληνοκύπριοι, που πάνε στο δεύτερο ημίχρονο γνωρίζοντας ότι τα “δύο κράτη” είναι στο γήπεδο). Εντούτοις, αυτός είναι ο βασικός λόγος αγαλλίασης στην αποτίμηση της (καταστροφικής)  πενταμερούς, από τους φανατικούς υποστηρικτές της όποιας λύσης: Προεδρικούς, εμπειρογνώμονες, νομικούς,  συμβούλους, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και λοιπούς.

Λαμβάνουν όμως υπ’ όψιν και το γεγονός ότι χρειάζεται να βοηθηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει για να διασώσει το γόητρο και την τιμή της Τουρκίας, μιας και δήθεν  “απέρριψε”  την θέση της για λύση δύο κρατών. Και αυτή η προσπάθεια γίνεται αναλώμασι της ΚΔ ασφαλώς.

Τις ιδέες για λύση  δύο κρατών,  ήδη οι τούρκοι διά του λαλίστατου Ταλάτ τις φορτώνουν στον Αναστασιάδη: τους είπε ψέματα λέει και τους ξεγέλασε πώς τάχα δέχεται λύση δύο κρατών και αθώοι ως κορασίδες, επλανήθησαν και έκαναν την πρόταση για τον επίσημο διαμελισμό, με αποτέλεσμα να “εκτεθούν” στον ΓΓ του ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα και τώρα νοιώθουν ντροπιασμένοι και με την ουρά στα σκέλια ζητούν άφεση αμαρτιών αλλά απαιτούν ταυτόχρονα να διασώσει το κύρος της Τουρκίας ο ανεκδιήγητος Γκουτέρες.

Σας διαβεβαιώ ότι και αυτή η μανούβρα είναι μέσα στον όλο σχεδιασμό για την επόμενη φάση της πενταμερούς, τον Ιούλιο. Η Τουρκία θα περάσει αβρόχοις ποσί την Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου και ενδεχομένως θα διασφαλίσει έναρξη συνομιλιών για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων. Και θα πάρει την θετική ατζέντα. Ούτε λόγος φυσικά για κυρώσεις.  (Μπορεί να μας ζητήσουν να απολογηθούμε κιόλας που δεν δεχθήκαμε ασμένως στην Γενεύη την λύση δύο κρατών και ντροπιάσαμε την Τουρκία).

Στην συνέχεια, η κατοχική χώρα ατσαλάκωτη, θα προσέλθει στην επόμενη φάση της πενταμερούς, θα υποχωρήσει φρόνιμα από την λύση δύο ανεξαρτήτων κρατών και ως καλή κοπέλα  θα δεχθεί συγκαταβατικά την Συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων Κοινοτικών κρατών, τα οποία  θα συζητήσουν εδαφικές αναπροσαρμογές στα “σύνορα”  τους,  τις μεταξύ τους σχέσεις, και τις σχέσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο.  Οι εδαφικές αναπροσαρμογές περιλαμβάνουν και το γέρας της βάσης της Δεκέλειας, την οποία το ΗΒ έχει αποφασίσει να διαμοιράσει στους βόρειους και στους νότιους, εις επιβράβευσιν της υιοθέτησης των γεφυρωτικών του προτάσεων. Έτσι αν η Τουρκία παραχωρήσει κάποια εδάφη στο νότιο κρατίδιο εις αντάλλαγμα της αναγνώρισης και νομιμοποίησης  του παράνομου βορείου κρατιδίου και των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής,  θα τα αναπληρώσει με τμήμα της βάσεως Δεκελείας. Η γεφυρωτική κίνηση του ΗΒ θα συνίσταται στην κάλυψη του κενού μεταξύ της θέσης των δύο ανεξαρτήτων κρατών με την οποία θα προσέλθει η Τουρκία και της θέσης της Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας με ασθενή αποδυναμωμένη κεντρική κυβέρνηση, με την οποία θα προσέλθουν οι νότιοι. (θυμάστε που ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ κραύγαζαν στους πανηγυρικούς ότι αγωνίζονται για ΔΔΟ με ισχυρή Κεντρική Κυβέρνηση ; Τώρα μας λένε ότι η διακοσμητική κεντρική κυβέρνηση θα καταστήσει την ομοσπονδία πιο λειτουργική και θα εξαλείψει τις προστριβές. Και ακόμη ελπίζω να κατανοείτε την πολλάκις διατυμπανιζόμενη θέση του Αβέρωφ ότι πρέπει να δώσουμε την πολιτική ισότητα στους Τούρκους για να μάς δώσουν εδάφη. Την πολιτική ισότητα  όμως την δώσαμε το 1991 με την αποδοχή του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ 617. Συνεπώς εκείνο που εισηγείται η αλεπού της Πινδάρου, είναι να δώσουμε την κυριαρχική ισότητα, δηλαδή τα δύο κράτη που θα “ενωθούν” με τα δεσμά της Συνομοσπονδίας ). Άλλωστε, αυτή είναι και η θέση των Βρετανών εγγυητών της ΚΔ, που υλοποιείται  με την καταγραφή των θέσεων βορείων και νοτίων. Έτσι ο Γκουτέρες μέσα από την επιτηδευμένη ουδετερότητα του, που καταστρατηγεί τους όρους εντολής του, θα συγκεράσει τις απόψεις βορίων και νοτίων.  Και θα απαλύνει τον πόνο της Τουρκίας για την τακτή διακόρευση της από τους βιαστές νότιους. ( ακούσατε τον Τατάρ-μπέη πως περιέγραψε το δράμα τουρκίας και αποκλεισμένων από όλο τον κόσμο τουρκοκυπρίων;. Τον ακούσατε να αισθάνεται προσβολή γιατί ο Αναστασιάδης απεκάλεσε τους τουρκοκύπριους “συμπατριώτες” ; Τον ακούσατε να λέγει συντετριμμένος ότι θέλει να επιστρέψει το Κυπριακό Διαβατήριο του, με το οποίο ταξειδεύει χρόνια,  αλλά δεν βρίσκει τρόπο να το πράξει;)

“Η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους» λένε οι Βρετανοί και ο Ντούζαρικ.( Πάντα λέγαμε ότι η ΔΔΟ είναι το κρεββάτι του Προκρούστη και ο Τάφος του Αγίου Νεοφύτου).

 

Στο εσωτερικό μέτωπο, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν με την βοήθεια και της πανδημίας να εξαφανίσουν κάθε ενοχλητική φωνή από την νέα Βουλή και να κυριαρχήσουν και σε αυτό το σώμα οι δυνάμεις που επιθυμούν διακαώς την όποια λύση. ( ναινέκους τους λέμε).

Έτσι, από τον Ιούνιο, αν πετύχουν τον στόχο τους και κάθε φωνή αντιφρονούντος σιγήσει, θα λένε στο Κυπριακό λαό ότι θέλουν. Άλλωστε, “εταίρας έχουσιν πολλάς , εις τα αρώματα μέσα και τους έκφυλους έρωτας των να τον αποκοιμίζουν “, κατά ανεπαίσθητον παράφρασιν του ποιητή.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ συμφωνούν σε όλα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό. Οι εικονικοί καυγάδες για το τι έγινε ή δεν έγινε στο Κρανς Μοντανά και για τα χρυσά διαβατήρια, δεν θα  έχουν πια καμιά σημασία.

Εμείς επιμένουμε στην αθλιότητα του Γκουτέρες και των Βρετανών:  Βάσει τούτης, ο Ντούζαρικ δηλώνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καλώς έπραξε, αφού  “παρουσίασε τις θέσεις  και των δύο πλευρών” και τώρα θα επιχειρήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο “πολιτικά”.

Ενώ όφειλε να εξαποστείλει τους Τούρκους στα τσακίδια, αφού οι θέσεις τους είναι εκτός των όρων εντολής του.

Και αντί η δική μας πλευρά να τα βροντήξει και να φύγει, προτάσσοντας επιτέλους και μια φορά  ένα αδιαμφησβήτητο και νομικά πανίσχυρο επιχείρημα, κάθισε και άκουγε τα παραληρήματα των Τούρκων και του Γκουτέρες, ενώ μας δούλευε ότι θα καταθέσει πολυσέλιδο  έγγραφο που θα απαντά τεκμηριωμένα στις τουρκικές θέσεις. Το έγγραφο ήταν στις αποσκευές του Προέδρου στην Γενεύη, (τουλάχιστον αυτό μας λέχθηκε), ωστόσο, το Μέγα Σάββατο, μετά την αναστολή των εργασιών της πενταμερούς και την επιστροφή μας στο νησί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στην Λευκωσία, ότι το εν λόγω έγγραφο ετοιμάζεται και θα κατατεθεί εν καιρώ τω δέοντι. Ταυτόχρονα άρχισε και η “γιγαντιαία επιχείρηση” ενημέρωσης των Ευρωπαίων Εταίρων στο άτυπο δείπνο της κοινωνικής συνόδου του Πόρτο της Πορτογαλίας. Την ΕΕ στην Γενεύη την είδαμε να περιφέρεται στους διαδρόμους με την μορφή τριών χαμηλόβαθμων υπαλλήλων του γραφείου του Μπορέλ.

Συνοψίζω: Στην επόμενη φάση της πενταμερούς ξεκινάμε με “Αποκεντρωμένη” και “Συνομοσπονδία”. Ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει καλό υλικό στα χέρια του για να οικοδομήσει γέφυρες. Καταλύτης το Η.Β. Αλλά το ισχυρότερο όπλο του Γ.Γ είναι η βούληση μεγάλης μερίδας των νοτίων να αποδεχθούν τα έκνομα σχέδια της Τουρκίας για “να πουλάνε τα ωραία κίτρα τους στους Μεσογειακούς λιμένας”, και εν άλλοις λόγοις να γίνουν όλοι εκατομμυριούχοι ασκαρδαμυκτί.

*Η Ελένη Θεοχάρους είναι Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη και πρώην ευρωβουλευτίνα