21η Απριλίου 1967:Έτσι ξεκίνησε η προδοσία της Κύπρου

diktatores-athina-67-1-678x381Ημέρα μνήμης της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου 1967 σήμερα,  όταν τα τανκς των συνταγματαρχών βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας καταλύοντας τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα.Η φασιστική Χούντα μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή και τα ανδρείκελα των μυστικών υπηρεσιών της λαομίσητης CIA άρχισαν μαζί με την Τουρκία και τις ΗΠΑ  να εξυφαίνουν   τον ιστό για τη μεγαλύτερη προδοσία   σε βάρος της Κύπρου.

Σήμερα είναι και    ημέρα τιμής για τα θύματα της Χούντας των Συνταγματαρχών, αλλά και προβληματισμού για να μην περάσει ξανά ο φασισμός στο λίκνο της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία της 54ης μαύρης επετείου κόμματα εξέδωσαν διακηρύξεις και ανακοινώσεις

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ
“Η 21η Απριλίου είναι μέρα απότισης φόρου τιμής στα θύματα της χουντικής βίας, στους ήρωες της αντιχουντικής δράσης, σε όσους αγωνίστηκαν υπέρ Λευτεριάς και Δημοκρατίας και κατά του απολυταρχικού καθεστώτος.
Η επιβολή της Απριλιανής δικτατορίας οδήγησε στην ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ), μέλη της οποίας προχώρησαν έπειτα στην ίδρυση της ΕΔΕΚ, θέτοντας εκ των βασικών τους στόχων την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αφού ήταν προφανές πως η επιβολή και επιβίωση της Χούντας αποσκοπούσε στην προώθηση και υλοποίηση των νατοϊκών διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου.
Αυτό δεν άργησε να αποδειχθεί και στην πράξη αφού τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία κορυφώθηκαν με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου και την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974.
Είναι πραγματικά λυπηρό μετά την επιβεβαίωση της προδοσίας του 1974 να υπάρχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία οργανωμένα σύνολα ή κόμμα το οποίο να αποτελεί πολιτική και ιδεολογική συνέχεια της χούντας των Αθηνών.
Όπως στο διάστημα 1967-1974 έτσι και σήμερα η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά το μόνο κόμμα που οργανωμένα αγωνίζεται ενάντια σε όσους είναι ιδεολογικά προκείμενοι στη χούντα, ενάντια στη διείσδυση ρατσιστικών, φασιστικών και αντιδημοκρατικών οργανώσεων και ιδεών.
Είναι το μόνο κόμμα που σταθερά και ξεκάθαρα αποτελεί ανάχωμα στο φασισμό, τον ρατσισμό και στα τουρκικά διχοτομικά σχέδια. Όσοι πιστοί.”

 

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών στη διακήρυξη της τονίζει:

“Αποκορύφωμα των δικτατορικών αντιλήψεων και δράσεων της Χούντας ήταν το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που άνοιξε την διάπλατα την κερκόπορτα στον Τούρκο εισβολέα, για να επιτεθεί και να έχει υπό την κατοχή του έως και σήμερα το 37% των εδαφών της ΚΔ.
Η 21η Απριλίου ήταν η απαρχή για την κυπριακή τραγωδία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της στα χιλιάδες θύματα της Χούντας, στην Ελλάδα και την Κύπρο και δηλώνει με παρρησία ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για μια δημοκρατική και βιώσιμη λύσης για το Κυπριακό. Θα αντισταθούμε σθεναρά για ν’ ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία να επιβάλει στη χώρα μας.
Με φάρο τα διδάγματα του παρελθόντος δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτρέψουμε στον φασισμό να επικρατήσει, η Δημοκρατία πρέπει να προστατευθεί και να διευρυνθεί. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα αλλά και να είμαστε συνεπείς στις δημοκρατικές μας υποχρεώσεις. Οφείλουμε να στεκόμαστε ανάχωμα σε όλους όσους πρεσβεύουν φασιστικές ιδέες.”