Μόνο τα ονόματα των κομμάτων στα ψηφοδέλτια χωρίς προσθήκη συνδιασμών

Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του προς τα κόμματα ενόψει των imagewβουλευτικών εκλογών και καθοδηγούμενο από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρει ότι το όνομα του συνδυασμού ενός κόμματος, που θα υποβληθεί στους Εφόρους Εκλογής, δεν μπορεί να διαφέρει από το όνομα του κόμματος, που αφορά ο συγκεκριμένος συνδυασμός, όπως αυτό είναι καταγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων και έχει πιστοποιηθεί με σχετική δημοσίευση του Εφόρου Τήρησης Αρχείου Πολιτικών Κομμάτων στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, το όνομα του συνδυασμού δεν μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο κείμενο, πέραν του ονόματος του κόμματος.

Προστίθεται, ακόμα ότι αν ένα κόμμα εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, συνεργαστεί στο πλαίσιο της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας με ένα οργανωμένο σύνολο, το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο ως πολιτικό κόμμα ή με ανεξάρτητο ή ανεξάρτητους υποψηφίους, ο συνδυασμός, θα θεωρείται συνδυασμός ενός κόμματος.

Επίσης, στην περίπτωση που ένα κόμμα δήλωσε κατά την εγγραφή του ένα έμβλημα, δεν δύναται να δηλώσει διαφορετικό έμβλημα για συνδυασμό ενός κόμματος.

Τα όσα αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών δυνατόν να επηρεάζει τους σχεδιασμούς κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαΐου 2021. Η επιστολή του ΓΔ του ΥΠΕΣ εστάλη μετά από σχετικά ερωτήματα που του ετέθησαν, όπως αναφέρει, από ενδιαφερόμενους.

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου με ανακοίνωση του,  χαιρετίζει με ικανοποίηση την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τις επωνυμίες των κομμάτων στα ψηφοδέλτια (και κατ επέκταση ο τρόπος που διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες) και σημειώνει:

Σ”τις 29 Μαρτίου εξεδώσαμε επίσημη ανακοίνωση με την οποία εκφράζαμε την δυσαρέσκεια μας αλλά και την παραπληροφόρηση του εκλογικού σώματος όσον αφορά συγκεκριμένα το Κίνημα Ανεξάρτητοι (που δεν είναι εγγεγραμμένο κόμμα και το Κίνημα κυνηγών (που είναι εγγεγραμμένο κόμμα).

Σύμφωνα πλέον με την γνωμάτευση, κανένα κόμμα, κανένας συνδυασμός ή ανεξάρτητος δεν γίνεται να περιλαμβάνονται σε ψηφοδέλτιο με κανένα άλλο όνομα εκτός από αυτό με το οποίο είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων, πόσο μάλλον να διεξάγεται μία ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Ανεξάρτητων χωρίς να είναι καν εγγεγραμμένο κόμμα και να χρησιμοποιεί το εγγεγραμμένο κόμμα των κυνηγών (που είναι εγγεγραμμένο)ως όχημα του και χωρίς βέβαια να υπάρχει η οποιαδήποτε πληροφόρηση των πολιτών για αυτή την μικρή ‘λεπτομέρεια’.

Η πρόθεση λοιπόν  αυτών των δύο ‘συνδυασμών’ και με σκοπό να αποφύγουν να θεωρηθούν ως συνδυασμός ή συνεργασία δεν πέρασε σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και κατά συνέπεια θα πρέπει να αλλάξουν ρότα όλοι όσοι εποφθαλμιούν με διάφορες κουτοπονηριές να παραπληροφορούν το εκλογικό σώμα και σίγουρα θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι για νέους σχεδιασμούς όσον αφορά τις προεκλογικές τους εκστρατείες (ακόμα και το έμβλημα του κόμματος θα πρέπει να αλλάξει όπως αυτό είναι εγκεκριμένο και καταχωρημένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων)

Θεωρούμε ότι πλέον τα πράγματα μπαίνουν σε μια σωστή σειρά και θα πρέπει να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες όσον αφορά την κάλυψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τα ΜΜΕ, να λάβει γνώση η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και να μην ‘βαπτίζονται’ κόμματα που ΔΕΝ είναι κοινοβουλευτικά σε κοινοβουλευτικά γιατί τους στηρίζουν βουλευτές κλπ.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γιατί θέλουμε δημοκρατία και διαφάνεια και κυρίως το εκλογικό σώμα και οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και για να μπορούν να ψηφίσουν σωστά, καλά και ελεύθερα.”