Ερευνητική Επιτροπή: 51,81% των μελών οικογενειών επενδυτών πολιτογραφήθηκαν παράνομα

Η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά imagew6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες, και προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, – δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς –  πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) η οποία υπέβαλε σήμερα την ενδιάμεση έκθεσή της ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα,  Γιώργου Σαββίδη, στη βάση του Διατάγματός του ημερομηνίας 07 Σεπτεμβρίου 2020 και όπως αυτό αναθεωρήθηκε με περαιτέρω Διατάγματα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει τις αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες.

“Έχουν καταγραφεί τα ευρήματα για όλα τα πρόσωπα και συνεχίζεται η αξιολόγησή τους με σκοπό την ολοκλήρωση και συνολική παρουσίαση του όλου έργου στην Τελική Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα στις αρχές Ιουνίου 2021. Από την εξέταση όλων των αιτήσεων προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, – δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς –  πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ. Επίσης έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που έγιναν εντός του νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο”, αναφέρεται.

Σημειώνεται πως στην ενδιάμεση έκθεση αναλύονται τα ευρήματα της εξέτασης για σειρά αιτήσεων προσώπων, τα οποία κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες την περίοδο 2007 – 2016, καθώς επίσης και περιπτώσεις που αφορούν πολιτογραφήσεις ατόμων υψηλού κινδύνου για την περίοδο 2007 – 2020.

Αναλυτικότερα, η ενδιάμεση έκθεση καλύπτει την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση 2.478 φυσικών προσώπων. Από αυτά, οι 2.061 πολιτογραφήσεις αφορούν πρόσωπα χαμηλού κινδύνου και οι υπόλοιπες 417 πολιτογραφήσεις πρόσωπα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών και των μελών των οικογενειών τους.

Στην ενδιάμεση έκθεση, προστίθεται, η Ερευνητική Επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις.

Στην ενδιάμεση έκθεση καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και άλλους κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και μελών των εκάστοτε Υπουργικών Συμβουλίων.

Εξετάστηκε και καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών για τις κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεις. Η Ερευνητική Επιτροπή έχει προβεί σε εισηγήσεις για διερεύνηση αυτών των ευθυνών από τις αρμόδιες Αρχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως η Ερευνητική Επιτροπή εισηγήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα στη βάση όλων των στοιχείων και των πληροφοριών που καταγράφονται στην Ενδιάμεση Έκθεση  να εξετάσει κατά πόσον δικαιολογείται η έναρξη ποινικής έρευνας από τις διωκτικές Αρχές της Δημοκρατίας.

Επίσης, η Ερευνητική Επιτροπή είναι της άποψης ότι το βασικό μέρος της Ενδιάμεσης Έκθεσής της ενδείκνυται να δημοσιοποιηθεί, αναφέρεται.

Στη ανακοίνωση τονίζεται πως η Ερευνητική Επιτροπή λειτούργησε με ανεξαρτησία και χωρίς επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. “Με επίγνωση της ευαισθησίας της Κυπριακής κοινωνίας για το διερευνώμενο θέμα, η Επιτροπή προσπάθησε να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και ακριβοδίκαιη.  Λειτούργησε με διαφάνεια και σεβασμό στις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και προπαντός του Κράτους Δικαίου. Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της μέχρι την ολοκλήρωσή του”, καταλήγει η ανακοίνωση.