Τα κόμματα στην Κύπρο συγχαίρουν τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο

3041113Δένδια, «για την αξιοπρεπή και την εθνικά περήφανη στάση που τήρησε» κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, εξέφρασε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της ΕΔΕΚ τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον κύριο Δένδια, για την αξιοπρεπή και την εθνικά περήφανη στάση που τήρησε έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά του θα το ακολουθήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις και άλλοι Ελλαδίτες και Κύπριοι Αξιωματούχοι της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καταλήγοντας, εξέφρασε για ακόμα μια φορά θερμά συγχαρητήρια στον κ. Δένδια.

ΑΚΕΛ

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται ως ο μάγκας του χωρκού».

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% στην συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Τουρκία είναι γεγονός ότι κλιμακώνει την επιθετικότητα της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θεωρεί ότι είναι περιφερειακή υπερδύναμη, έχουν μια νοοτροπία του μάγκα του χωρκού και θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται σε όλους με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο», χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αντίδραση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, «ανεξάρτητα αν ξεφεύγει από τα διπλωματικά πλαίσια».

Χαρακτηρίζοντας επίσης δικαιολογημένη την αντίδραση όσων διερωτώνται αν με αυτή την Τουρκία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει, μπορεί να γίνει συζήτηση για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε προβλήματα, αλλά διερωτήθηκε ποια είναι η άλλη επιλογή.

«Ποια είναι η άλλη επιλογή; Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό θα πάμε στην οριστική διχοτόμηση που σημαίνει ότι θα έχουμε την Τουρκία μόνιμα και δια παντός. ΘΑ έχουμε 180 χλμ σύνορα με την Τουρκία. Είναι αυτό που θέλουμε; Είναι αυτή την τύχη που επιφυλάσσουμε στην χώρα και στα παιδιά μας; Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μοιρολατρικά μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε λύση, η οποία να μας απαλλάσσει και από την κατοχή και από το δικαίωμα του οποιουδήποτε να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας», είπε.

ΔΗΠΑ: Ο Δένδιας ξεγύμνωσε τις έωλες θέσεις της Άγκυρας

Χαιρετίζουμε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα.

Με «δόρυ και ασπίδα» το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, έθεσε στις σωστές τους διαστάσεις τις θέσεις Ελλάδος – Κύπρου τόσο στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο Κυπριακό, και ξεγύμνωσε τις έωλες θέσεις της Άγκυρας ενώπιον της τουρκικής κοινής γνώμης αλλά και του διεθνούς παράγοντα.

Θεωρούμε ότι η πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στέλνει σωστά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και δυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει Γενεύης.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων τονίζουμε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό και από την τουρκική πλευρά ότι μόνο μέσα από τον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο μπορούν να εξευρεθούν λύσεις. Αλλά και ότι για να διεξαχθεί ο όποιος διάλογος, πρέπει καταρχήν να υπάρχει σεβασμός και προσπάθεια κατανόησης των θέσεων του άλλου συνομιλητή. Μόνο τότε, και μέσα από ειλικρινή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί ο όποιος συμβιβασμός.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη είναι πλέον μόλις λίγα 24ωρα. Η επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικός υπαρκτός στόχος για την δική μας πλευρά. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας και δεν θα δεχθούμε ποτέ να γίνουμε Ευρωπαίοι πολίτες 2ης κατηγορίας στο βωμό της όποιας λύσης.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών συγχαίρει τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την αξιοπρεπή στάση που τήρησε, αφού έδωσε απαντήσεις σ’ όλες τις προκλήσεις που προηγήθηκαν απ’ τον Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν ακόμα μία φορά προκλητικός, θέτοντας ζήτημα για τουρκικές μειονότητες στη Θράκη, ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ψευδώς ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές στο μεταναστευτικό!
Ασφαλώς τέτοιου είδους προκλητικές προσεγγίσεις από την Τουρκία δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, γι’ αυτό και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας αφού ο Έλληνας ΥΠΕΞ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Καταλήγοντας, υποδεικνύουμε ότι όσοι ακόμα ζουν στον κόσμο της αυταπάτης ως προς τις θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας, είτε βρίσκονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μέτωπο, καλά κάνουν να δουν τη δημόσια συζήτηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, ούτως ώστε να τους λυθούν όλες οι απορίες.

Αλληλεγγύη: Χρέος μας η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να «ξεμπροστιάζει» τον άθλιο Τσιαβούσογλου και να  αντιστέκεται μέσα στην Άγκυρα στις ιταμές προκλήσεις των Τούρκων, δίνοντας πληρωμένες απαντήσεις.

Θεωρούμε πως αυτή είναι η στάση που πρέπει να τηρούν όλοι, σε Κύπρο και Ελλάδα, όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά κυρίως στη Γενεύη όπου εκεί θα παιχτεί η τύχη της Κύπρου στα ζάρια.

Είναι χρέος του κάθε ηγέτη, του κάθε Υπουργού, του κάθε εκπροσώπου της Δημοκρατίας στις διεθνείς συνομιλίες και επαφές να προβάλλει και να προτάσσει τα δίκαια του έθνους, του λαού, της Δημοκρατίας μας.
Δεν μπορούμε συνεχώς να σκύβουμε το κεφάλι  στον εγκληματία δολοφόνο.

Το εθνικό μας πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και οι απαντήσεις μας στον εισβολέα πρέπει να είναι ανάλογες των προκλήσεων και όχι παράδοσης και υποταγής.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσει διεθνώς το παράδειγμα του Νίκου Δένδια.

ΔΗΚΟ:Η προκλητική στάση Τσαβούσογλου, προπομπός ενόψει Πενταμερούς

Ως Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τη στάση της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράστηκε δια του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έναντι των θρασύτατων και προκλητικών τοποθετήσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.
Θεωρούμε τη στάση Τσαβούσογλου ως ένα δυσοίωνο προπομπό για το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Είναι γι αυτό που επιμένουμε στην ανάγκη πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γι αυτό που επιμένουμε στην ανάγκη καλής προετοιμασίας.
Από την Τουρκία δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό, σε αντίθεση με άλλους που την πίστωσαν με καλή θέληση και της χάρισαν ή συμφώνησαν στην παραχώρηση ευρωπαϊκών «δώρων».
Η Τουρκία είναι μια επιθετική και επεκτατική χώρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Με διεκδικήσεις και όχι με υποχωρήσεις.
Και θα ήταν καλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτά που λέει δημόσια για εσωτερική κατανάλωση, να τα λέει και πίσω από τις κλειστές πόρτες χωρίς να αφήνει ούτε το παραμικρό παραθυράκι παρερμηνείας και διοχέτευσης αναφορών περί συζήτησης λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.