Έντεκα πολιτικοί, ενεργοί πολίτες και δημοσιογράφοι υπογράφουν διακήρυξη για Κυπριακό


 Το κυπριακό πρόβλημα δημιούργησε ο τουρκικός επεκτατισμός και το imagewδιαιωνίζει η τουρκική αδιαλλαξία, ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, βίαιου εκτοπισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος, εποικισμού και δημογραφικής αλλοίωσης της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού, αναφέρει μεταξύ άλλων διακήρυξη, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και την οποία υπογράφουν έντεκα Κύπριοι πολιτικοί, ενεργοί πολίτες και δημοσιογράφοι.

Αμετάθετος στόχος μας, προστίθεται, «παραμένει η Απελευθέρωση της Πατρίδας μας (Κυπριακής Δημοκρατίας) από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους, η αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής  ακεραιότητας και η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι έντεκα υπογράφοντες προτείνουν μεταξύ άλλων, παλλαϊκή  ενότητα και συστράτευση, ενίσχυση της αμυντική θωράκισης για προστασία της ελεύθερης  Κυπριακής πατρίδας, αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών διαδικασιών και μηχανισμών για να επιφέρουμε, όπως σημειώνεται, πραγματικό κόστος στην Τουρκία και αμφισβήτηση της νομιμότητας των Βρετανικών βάσεων.

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι Κώστας Γουλιάμος, (Πρύτανης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ), Ευστάθιος Ευσταθίου (Πρώην βουλευτής), Δώρος Θεοδώρου (πρώην βουλευτής), Αντρέας Γεωργίου (πρώην βουλευτής), Δώρος Χριστοδουλίδης (πρώην βουλευτής), Αντώνης Χρυσοστόμου (πρώην μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ), Αντρούλλα Γκιούρωβ (πρώην διευθύντρια ΧΑΡΑΥΓΗΣ), Σπύρος Κέττηρος (Δημοσιογράφος), Κυριάκος Κυριάκου (δημοσιογράφος), Πέτρος Πέτρου (δημοσιογράφος) και Ανθή Ξενοφώντος (δημοσιογράφος).

Παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
1.Το Κυπριακό πρόβλημα δημιούργησε ο τουρκικός επεκτατισμός και το διαιωνίζει η τουρκική αδιαλλαξία. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, βίαιου εκτοπισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος, εποικισμού και δημογραφικής αλλοίωσης της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού.
2. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει η άσκηση πλήρους ελέγχου επί ολόκληρης της Κύπρου με “λύση” συνομοσπονδίας η οποία θα προέλθει από “δύο νόμιμα και κυρίαρχα συνιστώντα κράτη”.
3. Η λύση που στοχεύουμε :
Αμετάθετος στόχος μας παραμένει η Απελευθέρωση της πατρίδας μας (Κυπριακής Δημοκρατίας) από τα τουρκικά στρατεύματα, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους, η αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
4. Η λύση θα πρέπει να προκύψει μέσα από τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προϋποθέτει επανένωση του γεωγραφικού χώρου, ενοποίηση της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών άσκησης κρατικής εξουσίας. Η λύση θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την Κύπρο, να εγκαθίστανται ελεύθερα, να έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή επιθυμούν να ζήσουν. Να ασκούν τις Δημοκρατικές Ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη βάση της Αρχής “ένας άνθρωπος, μία ψήφος” σε ένα ΕΝΙΑΙΟ εκλογικό κατάλογο.
5. Η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική που να προϋποθέτει πολιτικό σύστημα το οποίο να λειτουργεί με τους κανόνες της Δημοκρατίας.
6. Το Κυπριακό έχει δύο πτυχές, την εσωτερική πτυχή και τη Διεθνή πτυχή.
α) Η εσωτερική πτυχή:
Αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Κύπριους πολίτες και θα πρέπει να λυθεί σε ενδοκυπριακό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.
β) Η Διεθνής πτυχή:
– Αφορά την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων
– Κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων
-Το Διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο θα κατοχυρώνουν ΜΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια Διεθνή Οντότητα και να αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Διεθνής πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί σε Διεθνή Διάσκεψη υπό την αιγίδα του Σ. Α. του Ο. Η. Ε. και να αποτελείται απο:
-τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .
-την Κυπριακή Δημοκρατία
-τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων
-τις εγγυήτριες δυνάμεις
-την Ευρωπαϊκή Ένωση
Για να επιτευχθεί ο στόχος της Σωτηρίας και απελευθέρωση της πατρίδας μας. Προτείνουμε και υποστηρίζουμε :
– Παλλαϊκή ενότητα και συστράτευση
– Ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης για προστασία της ελεέθερης κυπριακής πατρίδας
– Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών διαδικασιών και μηχανισμών για να επιφέρουμε πραγματικό κόστος στην Τουρκία
– Αμφισβήτηση της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων
-Διαμόρφωση μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με φιλικές χώρες που διαχρονικά υπήρξαν το στήριγμα μας
ΕΜΕΙΣ οι προσυπογράφοντες αυτή τη διακήρυξη αποκλείουμε:
-Τη διχοτόμηση
-Τα δύο κράτη
-Τη Συνομοσπονδία
-Τη Διζωνική Δικοινοτική δήθεν Ομοσπονδία
Καλούμε τον λαό, τους πολίτες, τις οργανώσεις, τα κόμματα που συμφωνούν με αυτή τη Διακήρυξη σε Παλλαϊκή Παγκύπρια Συστράτευση.
Συνυπογράφοντες:
Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
Ευστάθιος Ευσταθίου, Πρώην βουλευτής
Δώρος Θεόδωρου, πρώην βουλευτής
Αντρέας Γεωργίου, πρώην βουλευτής
Δώρος Χριστοδουλίδης, πρώην βουλευτής
Αντώνης Χρυσοστόμου, Πρώην μέλος Π. Γ. ΑΚΕΛ
Ανδρούλα Γκιούρωβ, Πρώην Διευθύντρια Χαραυγής
Σπύρος Κέττηρος, Δημοσιογράφος
Κυριάκος Κυριάκου, Δημοσιογράφος
Πέτρος Πέτρου, Δημοσιογράφος
Ανθή Ξενοφώντος, Δημοσιογράφος
12 Απριλίου 2021, Λάρνακα