Ο Σέρβος πρόεδρος απένειμε στον ΥΠΕΞ το παράσημο της Σερβικής Σημαίας

O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς απένειμε τη Δευτέρα το cna_t1f19bed4ee3249a3a1be9490649b9076_0παράσημο της Σερβικής Σημαίας Α΄ βαθμού στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη σερβική πρωτεύουσα, έλαβε από τον Σέρβο Πρόεδρο το παράσημο για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης της χώρας με αφορμή την επέτειο Ανεξαρτησίας της.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τη Σερβία για τη στήριξη και αλληλεγγύη της στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας για Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.

«Αποδέχομαι αυτή την εξέχουσα παρασημοφόρηση με τεράστια ευγνωμοσύνη ως αντανάκλαση των ιστορικών δεσμών, των κοινών πολιτιστικών αξιών και των θρησκευτικών παραδόσεων και των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας που ενώνουν τους λαούς της Σερβίας και της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο λαός της Σερβίας και της Κύπρου αντιμετώπισε προκλήσεις που απείλησαν την ίδια τους την ύπαρξη.

«Με τη μεγάλη αποφασιστικότητα που κατέστη χαρακτηριστικό των λαών μας και με την μεταξύ μας αλληλεγγύη και υποστήριξη, ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προκλήσεις και έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να κοιτάμε προς το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς εργαζόμαστε με τους γείτονές μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας», είπε.

Από αυτή την άποψη, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου «είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στην Κυβέρνηση και στο λαό της Σερβίας για την ακλόνητη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους όλα αυτά τα χρόνια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα δικαιώματα του κυπριακού λαού που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Υπουργός  Εξωτερικών επαναβεβαίωσε παράλληλα «τη μακροχρόνια και γνωστή θέση της Κύπρου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων».

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σερβία «επέλεξε να ακολουθήσει ενεργά το δρόμο που οδηγεί στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και είπε ότι η Λευκωσία είναι αποφασισμένη «να υποστηρίξει τη Σερβία σε αυτό το μονοπάτι με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως έχουμε κάνει από την αρχή».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των επαφών μεταξύ των λαών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσα από άλλες μορφές συνεργασίας.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας για την τιμή της παρασημοφόρησης.