Απάντηση Κυβέρνησης στον Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Αδιέξοδο λόγω τουρκικής πλευράς στο Κραν Μοντανά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε προτάσεις επί imagewόλων των σημείων του ΓΓ των ΗΕ στο Κραν Μοντανά χωρίς ποτέ η τουρκική πλευρά είτε να τις συζητήσει είτε να απαντήσει επ` αυτών, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο με ρήτρα επανεξέτασης και όχι τερματισμού τους, στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων και στη μία θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων επί όλων των αποφάσεων σε όλους τους θεσμούς.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θεωρεί ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία».

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, προσθέτει, «θα είναι και οι επισημάνσεις μας αναφορικά με τα όσα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρει για άλλη μια φορά σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει συγκεκριμένα ότι στο Κραν Μοντανά οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο «επειδή η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, με ρήτρα επανεξέτασης στα 15 χρόνια και όχι τερματισμού τους».

Επέμενε, προσθέτει, «στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων».

Επέμενε, συνεχίζει, «στη μία θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων επί όλων των αποφάσεων σε όλους τους θεσμούς, Επιτροπές και όλα τα Σώματα της ομόσπονδης Κύπρου».

Επειδή, σημειώνει, «η τουρκική πλευρά, για τα υπόλοιπα θέματα του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ουδεμία πρόταση κατέθεσε, κάτι που είναι καλά γνωστό στον ΓΓ του ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος «σε αντίθεση με όσα η τουρκική πλευρά έπραξε στο τραπέζι των συνομιλιών αναφορικά με το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προτάσεις επί όλων των  σημείων οι οποίες χαιρετίστηκαν τότε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, χωρίς ποτέ, ωστόσο, η τουρκική πλευρά είτε να τις συζητήσει είτε να απαντήσει επ’ αυτών».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη», επισημαίνει ο κ. Κούσιος.

Διαβεβαιώνει ότι «θα εργαστεί με αποφασιστικότητα και πραγματική πολιτική βούληση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αναχαιτιστεί η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της κοινής δήλωσης της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο».

Επιδίωξη μας, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα με λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, ώστε το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αισθάνονται πως μπορούν με ασφάλεια να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».