Mια τεράστια αρχαία μαύρη τρύπα εντόπισαν οι αστρονόμοι

Μια εντυπωσιακή, τεράστια αρχαία μαύρη τρύπα εντόπισαν οι αστρονόμοι, η οποία έχει μάζα 12 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ηλιο μας. Ωστόσο, η ηλικία της προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους επιστήμονες.Supermassive black hole

Η μαύρη αυτή τρύπα δημιουργήθηκε μόλις 900 εκατ. χρόνια μετά την Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) – η οποία ήταν η απαρχή του σύμπαντος πριν από 13.7 δισ. χρόνια- προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στους επιστήμονες.

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τα 900 εκατ. χρόνια είναι πολύ σύντομος χρόνος για τα δεδομένα του σύμπαντος, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τεράστια μαύρη τρύπα. Οι επιστήμονες δήλωσαν μεγάλη έκπληξη λέγοντας ότι “η δημιουργία μιας τόσο μεγάλης μαύρης τρύπας τόσο σύντομα είναι δύσκολο να εξηγηθεί με τις θεωρίες που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας”.

Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς.

Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξού και η λέξη «μαύρη».

Ο όρος μαύρη τρύπα (black hole) είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ (John Wheeler). Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.