Συγκλονισμό για το Θάνατο Σ.Χάσικου εκφράζει ο Πρόεδρος και κόμματα

Τη μεγάλη θλίψη του για τον θάνατο του Σωκράτη Χάσικου, «ενός καλού imagewφίλου, ο οποίος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών μου», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωση του ο Προέδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ο Σωκράτης Χάσικος υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση την πατρίδα, προφέροντας ως γνήσιος ευπατρίδης πολλά, μέσα από τα διάφορα αξιώματα, τα οποία υπηρέτησε. Ήταν πάντοτε ευθύς και μαχητικός, έχοντας ως κριτήριο την αγάπη του για την πατρίδα και τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού».

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης, της οικογένειας μου και του ιδίου εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου», αναφέρεται τέλος στην γραπτή δήλωση.

ΔΗΣΥ

Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

“Με μεγάλη θλίψη η ηγεσία και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Σωκράτη Χάσικου.

Θρηνούμε την απώλεια του Σωκράτη, του φίλου και συνοδοιπόρου της παράταξή μας που με την παρρησία της γνώμης του, τη διορατική του πολιτική ματιά και την αταλάντευτη προσήλωσή του στους αγώνες για το καλό της πατρίδας μας, θ’ αποτελεί για πάντα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Ο Σωκράτης Χάσικος για δεκαετίες στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής του τόπου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της παράταξής μας, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ενώ υπηρέτησε τη χώρα και μέσα από τις υπουργικές θέσεις που του εμπιστεύτηκαν τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τιμήσει τον Σωκράτη Χάσικο.

Οι σημαίες στο κτίριο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας, το Ινστιτούτο Γλαύκου Κληρίδη ανοίγει ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων ενώ ο Πρόεδρος και σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα παραβρεθούν στην κηδεία του Σωκράτη Χάσικου.

Αποχαιρετούμε με βαρύτατη θλίψη τον Σωκράτη Χάσικο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στα παιδιά του, την Άννα τον Ιωάννη και τον Φρίξο καθώς και τους οικείους του. Ο πόνος τους είναι και δικός μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Η Κύπρος έχασε έναν ευθύ, ντόμπρο και αποτελεσματικό άνθρωπο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνοντας συγκλονισμένος από τον θάνατο του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «η Κύπρος έχασε και σε αυτήν την κρίσιμη για το Κυπριακό φάση, έναν άνθρωπο και έναν πολιτικό που δεν λοξοδρόμησε ποτέ και αγωνιζόταν με ένα πάθος, για να δει την πατρίδα του επανενωμένη και να μπορούσε να επισκεπτόταν την Κερύνεια του σε μια ενωμένη Κύπρο».

« Αιωνία η μνήμη του και μια υπόσχεση θέλω να δώσω. Πως θα εργαστούμε – και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και εγώ – για τη μνήμη του Σωκράτη Χάσικου και όσων χάσαμε με την πατρίδα μας υπό κατοχή, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, να απαλλαγούμε από την κατοχή και να ξαναζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωκράτη Χάσικου και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την πρόωρη απώλειά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος.
“Ο Σωκράτης Χάσικος άφησε τη σφραγίδα του απ’ όποια θέση και αν υπηρέτησε, με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που τον διακατείχε σ’ όλο του τον πολιτικό βίο.
Ο Σωκράτης Χάσικος υπηρέτησε σε δύο υπουργεία, Άμυνας και Εσωτερικών, ενώ προσέφερε στα κοινά και απ’ τη θέση του Βουλευτή, παραμένοντας πιστός στις αρχές του, με χαρακτηριστικό του πάντα την ισχυρή του προσωπικότητα.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Καλό ταξίδι Σωκράτη Χάσικε! ΄”

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους και συγγενείς του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
Ο εκλιπών εχει υπηρετήσει την χώρα μας από διάφορες πολιτικές θέσεις και διακρίθηκε για την ειλικρίνεια και την ευθύτητα του.

Αιωνία του η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη με ανακοίνωση της αναφέρει:

“Θλίψη σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου έχει προκαλέσει η είδηση της απώλειας του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 64 ετών.

Ο Σωκράτης Χάσικος άφησε τη δική του σφραγίδα από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, και κέρδιζε τον σεβασμό όλων υπερασπιζόμενος πάντοτε με σθένος τα πιστεύω και τις πολιτικές του θέσεις.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του. ”

Αρχιεπίσκοπος

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην Υπουργού, Σωκράτη Χάσικου, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του πρώην Υπουργού και Βουλευτού, Σωκράτη Χάσικου, ενός καταξιωμένου πολιτικού και επιχειρηματία», σημειώνοντας ότι «οι απόψεις του για το Κυπριακό ήταν σαφείς και κρυστάλλινες, ενώ ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε έλεγε ευθαρσώς τη γνώμη του και χωρίς υπεκφυγές».

«Είχαμε την ευκαιρία», προσθέτει, «να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα μας».

Όπως συμπληρώνει «θεωρούμε ότι απολέσαμε έναν πραγματικό φίλο και συνεργάτη, που αγάπησε την Εκκλησία και την Κύπρο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κληροδότησε στα παιδιά του τις αρχές και τις αξίες που τον διακατείχαν».

Εύχεται, τέλος, «η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Κύριος να τον αναπαύσει σε σκηνές δικαίων».

Κ.Κενεβέζος

Δύναμη και κουράγιο στα παιδιά και όλους τους δικούς του ανθρώπους, είναι το μήνυμα του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου, για τον θάνατο του Σωκράτη Χάσικου.

Τον Σωκράτη Χάσικο ή τον αγαπούσες ή όχι. Ή συμφωνούσες μαζί του απόλυτα ή διαφωνούσες. Δεν υπήρχαν ημίμετρα. Δεν τα επέτρεπε η παρουσία του. Δεν το επέτρεπε ο ίδιος με τον τρόπο του. Γιατί ο Σωκράτης τιμούσε το λόγο και τη θέση του. Αιωνία σου η μνήμη Σωκράτη», καταλήγει ο κ. Κενεβέζος.