Πρόεδρος: Ιστορική για Κύπρο η κατοχύρωση χαλουμιού από ΕΕ


imagewΙστορική για την Κύπρο, την οικονομία, την κτηνοτροφία και την τυροκομία χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους πως εάν και εφόσον λειτουργούμε σαν κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies στην Αθηένου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για το θέμα της κατοχύρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ της Κύπρου.

Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως «η χθεσινή μέρα ήταν μια ιστορική, πραγματικά, για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την οικονομία, για την κτηνοτροφία, για την τυροκομία, γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν».

Πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια και αυτό που ευελπιστούμε με την κατοχύρωση είναι να πολλαπλασιαστούν προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει  όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα, το πόσο εάν και εφόσον λειτουργούμε σαν κράτος μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα» είπε και εξήγησε πως «όταν λέω κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους τυροκόμους στην απόφαση της ΕΕ για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική συνάντηση που είχε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής με τους αντιπροσώπους των τυροκόμων, των κτηνοτρόφων και των αγελαδοτρόφων. Είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούν πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές» είπε.

Να διατεθούν όλες οι ποσότητες γάλακτος

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Πάντζιαρος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων τόνισε πως στόχος είναι να διατεθούν όλες οι ποσότητες γάλακτος που υπάρχουν στο νησί και να μην αφεθούν εκτεθειμένοι ούτε οι κτηνοτρόφοι αλλά ούτε και οι γεωργοί, δήλωσε σήμερα
Σε δηλώσεις ύστερα από την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies στην Αθηένου,  είπε πως «μετά τη συνάντηση που είχαμε χθες με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέσαμε ως Σύνδεσμος Τυροκόμων τις δικές μας απόψεις. Ο Υπουργός έθεσε τις δικές του θέσεις, οι οποίες ως ένα μεγάλο βαθμό μας έχει ικανοποιήσει» είπε.

Πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε το αποτέλεσμα. Έχουμε αναστείλει τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε».

Κληθείς να αναφέρει τη φόρμουλα που συμφωνήθηκε ο κ. Πάντζιαρος είπε πως «παρ΄όλο που είναι πολύ νωρίς για να τη δημοσιοποιήσουμε, σ’αυτό που επικεντρωνόμαστε όλοι είναι να διαθέσουμε όλες τις ποσότητες γάλακτος που υπάρχουν στο νησί, να μπορούμε να κάνουμε τις εξαγωγές μας όπως τις κάναμε προηγουμένως και να μην αφήσουμε εκτεθειμένους ούτε τους κτηνοτρόφους μας, ούτε τους γεωργούς μας».