Δεν ικανοποιεί το προσχέδιο συμπερασμάτων για Τουρκία

  imagewΕν αναμονή νέου, τρίτου προσχεδίου της κοινής δήλωσης των ηγετών για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τελεί η πλευρά της Λευκωσίας μετά την ολοκλήρωση της διεξοδικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά την πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το τελευταίο προσχέδιο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία των κρατών μελών, με πολλά κράτη μέλη να διατυπώνουν κατά τη συνεδρίαση παρατηρήσεις και να ζητούν αλλαγές επί του κειμένου.

Θέση της Λευκωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι πως η κοινή δήλωση των 27 για την Τουρκία πρέπει να αντανακλά ξεκάθαρα το περιεχόμενο της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τη συζήτηση που έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τη Δευτέρα.

Η κοινή δήλωση, αναφέρουν, πρέπει να κινείται στο πλαίσιο και των δημόσιων δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες συνόψισε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΣΕΥ.

Το προσχέδιο που τέθηκε ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων σήμερα το πρωί, και το οποίο δεν κρίθηκε ως αποδεκτό, έχει ως ακολούθως:

9. “Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και χαιρετίσαμε την κοινή ανακοίνωση για την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Επιτροπή όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.”

10. “Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης εμπλοκής στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.”

11. “Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται η δυναμική της τρέχουσας αποκλιμάκωσης και υπόκειται στους καθορισμένους όρους που έχουν τεθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία σε μια προοδευτική, αναλογική και με αναστρέψιμο τρόπο ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο:

α) σχετικά με την οικονομική συνεργασία, καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί για εντολή εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη και καλούμε παράλληλα την Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της

β) είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για τη δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά θέματα ·

γ) καλούμε την Επιτροπή να διερευνήσει τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές και την κινητικότητα μεταξύ ανθρώπων”.

12. “Ζητούμε από την Τουρκία να απέχει από νέες ανατροπές ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”.

13. “Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των συριακών προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο”.

14. “Όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η αύξηση της επιστροφής παράτυπων μεταναστών και των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο”.

15. “Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ. Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής”.

16. “Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν βασικό μέλημα. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας”.

17. “Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον τους, αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος ​​και θα παραμείνουν σε εγρήγορση σε αυτό το θέμα.”

18. “Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο”.

19. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο”.