Στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής θα συζητηθεί η λίστα του Γενικού Ελεγκτή για τα 22 ΠΕΠ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Άδάμου δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας imagewότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, η οποία έστω και τυπικά θα εξετάσει τη δημοσιοποιηθείσα ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων(ΠΕΠ) στην ΚΕΔΙΠΕΣ και τη δημοσιοποίηση του καταλόγου που με τα ονόματα 22 ΠΕΠ που διαβιβάστηκε από τον Γενικό Ελεγκτή διαβαθμισμένος και ονομαστικά στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής.

Το θέμα του καταλόγου με τα ονόματα των 22 ΠΕΠ συζητήθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων το πρωί της Πέμπτης και ηγέρθη αργότερα στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που μετά από συζήτηση κατέληξε στην προαναφερθείσα απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε όταν ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να δοθεί σε όλα τα μέλη και στο κόμμα του η έκθεση και ο κατάλογος.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε οδηγίες να δοθεί ο κατάλογος, αλλά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, για να προστατευθεί ο Πρόεδρος της Βουλής από τυχόν διαρροή του καταλόγου, εισηγήθηκε όπως ο κατάλογος δοθεί με αρίθμηση και φέροντας το όνομα κάθε Βουλευτή, που θα τον πάρει, ώστε η διαρροή να φέρει το όνομα του.

Λαμβάνοντας τον λόγο η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου  δήλωσε ότι δεν θέλει τη λίστα, αλλά θα την πάρει όταν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Άγγελος  Βότσης εισηγήθηκε να αποφασίσει σήμερα  η Ολομέλεια για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου ή όχι.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι από χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του  κατέθεσε ψήφισμα για να δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά την παραλαβή από τη Βουλή ο κατάλογος, προσθέτοντας ότι δεν βλάπτει η διαφάνεια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε ότι η Ad Hoc συστάθηκε με όρους εντολής και διερωτήθηκε για ποιο λόγο θα επιληφθεί της λίστας του Γενικού Ελεγκτή. Διερωτήθηκε γιατί κάθε φορά που θα υπάρχει μια λίστα πρέπει να εμπλέκεται η Βουλή και γιατί δεν δίνει τη λίστα στη δημοσιότητα ο Ελεγκτής. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε και έχει γνωμάτευση από την Επίτροπο Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι  δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος. Διερωτήθηκε επίσης αν «θα τα πετάνε όλα στη Βουλή». Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από τη Βουλή για να δημοσιοποιήσει τη δουλειά του.

Ανέφερε επίσης ότι δεν ζητήθηκε από τον Ελεγκτή να κάνει έρευνα, αλλά τη διενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα χρειάζεται επεξεργασία για να μπορέσει να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και να τελειώνει το θέμα της δημοσιοποίησης. Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι η λίστα έγινε μετά από αίτημα της ad Hoc και δήλωσε ότι η θέση των Οικολόγων είναι να γίνει δημοσιοποίηση.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος  Παπαγιάννης ανέφερε πως “αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να τη δώσουμε”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε φόβους ότι η συνεδρία της Ad Hoc θα είναι χωρίς αντικείμενο. Εισηγήθηκε ότι έπρεπε να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια για να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα 22 ΠΕΠ ώστε να αποφευχθεί η διαρροή.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι έχει δημοσιοποιηθεί η ειδική έκθεση σήμερα και σε αυτή διευκρινίζεται ότι δεν ερευνήθηκε αν οι διαγραφές έγιναν με χαριστικούς όρους. Δήλωσε πως η Αλληλεγγύη είναι έτοιμη να τοποθετηθεί και απόψε και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ακολουθηθεί  η ίδια διαδικασία, όπως και με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κώστα ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής μία παράγραφο από την ειδική έκθεση και είπε πως διαπιστώνεται ότι δεν ήταν δυνατόν να εξεταστούν οι προσωπικές περιστάσεις κάθε ΠΕΠ και η ευνοϊκή μεταχείριση. Διερωτήθηκε «τι πάμε να κάνουμε;». Ανέφερε πως δεν μιλά επειδή ο ίδιος είχε πρόβλημα με τη λίστα Γιωρκάτζη,  με την οποία παρατηρήθηκε κανιβαλισμός και στο τέλος δεν βγήκε συμπέρασμα με τη δημοσιοποίηση της. Κάλεσε τέλος τους Βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως για λόγους συνέπειας θα πρέπει να γίνει το ίδιο που έγινε με τη λίστα Γιωρκάτζη και εξέφρασε την άποψη ότι η δημοσιοποίηση πρέπει να περιέχει το λεκτικό του Γενικό Ελεγκτή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του δεν διάβασε την έκθεση του Ελεγκτή ώστε να λάβει γνώση του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορούσε να θέσει σε ψηφοφορία το θέμα της δημοσιοποίηση ή όχι του καταλόγου σήμερα. Πρόσθεσε πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει την  Ad Hoc έστω και τυπικά και ακολούθως θα θέσει το θέμα  κατευθείαν στην Ολομέλεια της Βουλής για απόφαση.