Επαφές ΑΚΕΛ και ΡΤΚ πριν την πενταμερή

Την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό και ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη, εξέτασαν σήμερα ΑΚΕΛ και ΡΤΚ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού, έπειτα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Αποφάσισαν, είπε, να συνεργαστούν στην προσπάθεια να συμβάλουν στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στις δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε:

Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Τουφάν για την πολύ παραγωγική συζήτηση την οποία είχαμε, καθώς επίσης και τους άλλους φίλους μέλη της αντιπροσωπείας του ΡΤΚ. Το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ είναι δύο κόμματα τα οποία διαχρονικά μοιράζονταν περίπου το ίδιο όραμα για την Κύπρο και αναφορικά με την λύση του Κυπριακού.  Ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες και διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, είμαστε δύο κόμματα τα οποία αγωνιζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να συμβάλουμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που θα επανενώνει την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.
Σήμερα συζητήσαμε την κατάσταση η οποία, όπως έχει διαμορφωθεί καλύτερα στην βάση των τελευταίων εξελίξεων και ενόψει της συνάντησης, της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεργαστούμε στην προσπάθεια να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες τα δύο κόμματα θα εκδώσουμε μια κοινή διακήρυξη ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα περιλαμβάνει εκτεταμένα τις απόψεις των κομμάτων μας για το περιεχόμενο το οποίο θα πρέπει να έχει η λύση και την προοπτική την οποία θα πρέπει να δώσουμε στην κοινή μας πατρίδα.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είμαστε παιδιά της ίδιας μάνας γης όπως οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι και θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τέτοια δεδομένα τα οποία θα μας επιτρέψουν να την επανενώσουμε και να ζήσουμε ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα.”