Επικεφαλής ιατρός στην Ουκρανία διαγνώστηκε με κορονοϊό 13 ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Θετικός στον κορονοϊό, αφού εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, βρέθηκε ο επικεφαλής ιατρός υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας.

Το γεγονός ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βίκτορ Λιάσκο, ο οποίος διαγνώστηκε με COVID-19, 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του.

Όπως εξήγησε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φθάνει το 76% από την 22η έως την 90ή ημέρα.

«Κόλλησα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν έχει ακόμη πλήρως σχηματιστεί. Όπως φαίνεται από την ανάλυση δεδομένων από κλινικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία τυπική δόση είναι 76% από την 22η έως την 90η ημέρα. Τα αντισώματα διατηρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ελάχιστη μείωση. Είχαν περάσει μόνο 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μου όταν εμφανίστηκαν τα συμπτώματα», έγραψε ο Βίκτορ Λιάσκο στη σελίδα του στο Facebook, εκφράζοντας πάντως τη σιγουριά του ότι δεν θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα χάρη στον εμβολιασμό του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Γερμανία προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των χωρών που ανέστειλαν προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω φόβων ότι συνδέονται με περιστατικά θρόμβωσης.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια αρχή για τα εμβόλια στη χώρα.