Γερμανία: Σημαντικές απώλειες για Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές σε Βάδη-Βυτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο


 Οι  πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τις σημερινές τοπικές  εκλογές που imagewδιεξήχθησαν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία – Παλατινάτο δείχνουν ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με σημαντικές απώλειες και πιθανότατα διατήρηση των σημερινών κυβερνητικών συμμαχιών.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στη Βάδη – Βυρτεμβέργη ισχυρότερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 31% (αύξηση κατά 0,7 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 23% (απώλειες 4 μονάδων).Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 12% (επίσης απώλειες 0,7%), αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11,5%, με ίδιο ποσοστό και για τους Φιλελεύθερους.

Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου φαίνεται πως παραμένει η Αριστερά.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να συνεχιστεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Πρασίνων – Χριστιανοδημοκρατών ή να σχηματιστεί κυβέρνηση Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελευθέρων.

Στην Ρηνανία – Παλατινάτο οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 34,5% (απώλεια 1,7 μονάδων) και ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με 26% (απώλεια 5,8 μονάδων).

Τρίτη δύναμη παραμένει η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD με 10,5% (απώλεια 2,1 μονάδων) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 6,5% και οι Πράσινοι με 8,5%.

 Η Αριστερά παραμένει εκτός και σε στο τοπικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο.

Η συμμαχία Σοσιαλδημοκράτες-Φιλελεύθεροι-Πράσινοι διατηρεί την πλειοψηφία και θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά.

Η απώλεια δυνάμεων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, φαίνεται πως οφείλεται στο συνεχιζόμενο lockdown λόγω πανδημίας, καθώς και στο πρόσφατο σκάνδαλο με την προμήθεια προστατευτικών μασκών στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης.