Κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου τo νέο “προεδρικό” του ψευδοκράτους

Η ανέγερση νέου κτιρίου για την «προεδρία» έγινε θέμα συζήτησης στα κατεχόμενα όταν συμπεριλήφθηκε στη «συμφωνία δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους, με την εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” να αναφέρει πρωτοσέλιδα σήμερα ότι το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στην περιοχή Κέρμια, μετά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο κτίριο ανεγέρθηκε το 1930, ως κατοικία του Βρετανού Αρμοστή.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ανέγερση του «προεδρικού» θα είναι ένα κοινωνικό έργο και θα επεκτείνεται από την περιοχή Ντερέμπογιου (το κομμάτι του Πεδαίου στην κατεχόμενη Λευκωσία), συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου στην περιοχή Κέρμια, μέχρι και την περιοχή του Αγίου Δομετίου. Το έργο για το «προεδρικό μέγαρο» θα είναι ανοικτό για το κοινό, με πάρκο, χώρους πρασίνου, ποδηλατοδρόμους, δρόμους για πεζοπορία, μουσείο, αίθουσες διασκέψεων, χώρους έκθεσης, βιβλιοθήκη και κ.α.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρκετοί κύκλοι εξέφρασαν τη γνώμη ότι η ανέγερση ενός νέου κτιρίου για την «προεδρία» για 14 εκ ΤΛ (1,6 εκ ευρώ) είναι αχρείαστη. Η Χαλκίν Σεσί δημοσιεύει φωτογραφίες από σημεία του υφιστάμενου κτιρίου, που έχουν υποστεί αλλοιώσεις, για να δείξει ότι είναι ακατάλληλο.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την ανέγερση νέου «προεδρικού» και διερωτήθηκε τι γυρεύει αυτό το θέμα να περιλαμβάνεται στη «συμφωνία» Τουρκίας – ψευδοκράτους, αλλά και πώς η ανέγερση του «προεδρικού μεγάρου» θα αναζωογονήσει και θα αναπτύξει την οικονομία.

Σε δηλώσεις του στη «βουλή» χθες σχετικά με τη «συμφωνία», ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι δεν αληθεύει ότι θα έλθει κονδύλι 3,25 δις ΤΛ, υπενθυμίζοντας ότι μέρος αυτού του ποσού έπρεπε να δίδονταν από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο, αλλά δεν δόθηκε.

Η θητεία της «κυβέρνησης» θα τελειώσει πριν τον Οκτώβριο, συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να συζητήσουν στη «βουλή» τον ερχόμενο μήνα για τη διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών», εντός του Ιουνίου. Επέκρινε δε την «κυβέρνηση» γιατί υπέγραψε ένα «πρωτόκολλο» με αρκετές ασάφειες, που ξεπερνά τη «θητεία» της.