Ρητές οδηγίες Προέδρου για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης


 

imagewΟ Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έδωσε ρητές οδηγίες, όπως όλες οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης στη βάση των υφιστάμενων νομοθεσιών και όσοι ευθύνονται να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε χαιρετισμό το απόγευμα στη διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος τόνισε πως οι παγκόσμιες μέρες αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό, ανάληψη ευθυνών αλλά και περαιτέρω δράσεων, και αναγνώρισε πως η Κύπρος έχει να πράξει ακόμη πιο πολλά.

Ο ΠτΔ στο χαιρετισμό του είπε ότι πετύχαμε καταγεγραμμένα αποτελέσματα, όσον αφορά την εδραίωση των δικαιωμάτων, τη βελτίωση και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας αλλά και την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ενδυνάμωση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων συνταξιοδότησης των γυναικών ως επίσης την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

“Σημειώνω ότι στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους €11 εκατομμυρίων σε 320 γυναίκες με βάση τα Σχέδια της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας”, είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και τη συνεκτική οικογενειακή πολιτική, την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την επέκταση της άδειας μητρότητας, την αλλαγή των κριτηρίων βάση των οποίων παρέχεται το επίδομα τέκνου και στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου. Επίσης αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023 και στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Επίσης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον Οδηγό για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές καθώς και τον Οδηγό για την εξάλειψη του Γλωσσικού Σεξισμού στα έγγραφα της Δημόσιας Υπηρεσίας, στη δημιουργία του «Σπιτιού για τη Γυναίκα», το οποίο θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, συστεγάζοντας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολιστικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας και στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας παράλληλα στον καταρτισμό σημαντικών νομοθεσιών για καταπολέμηση της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη πιο δυναμικά για την εκπλήρωση του χρέους απέναντι στις γυναίκες για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα τους και απέναντι στις νέες γενιές που θα έρθουν.

Εξέφρασε επίσης τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας, τις γιαγιάδες, μητέρες, τις κόρες, τις συζύγους, τις εργαζόμενες, τις ηρωίδες των αγώνων της πατρίδας μας αλλά και της ζωής που καταφέρνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς και συχνά αλληλοαντικρουόμενους ρόλους που καθημερινά αναλαμβάνουν.

Ο Πρόεδρος τόνισε πως όλα τα επιτεύγματα και κατακτήσεις των γυναικών, το πλούσιο και σημαντικό τους έργο, ως επίσης η διαχρονική τους προσφορά σε κάθε πτυχή του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, αποτελούν για τον καθένα σε πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.