Η επιλεκτική μνήμη του ΑΚΕΛ για το μέτρο του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απέστειλε πριν μερικές μέρες  b_akelεπιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το μέτρο του πέναλτι 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο  έτος της ηλικίας τους.

Ο κ.Άντρος Κυπριανού για πολλοστή φορά εμφανίζεται να έχει επιλεκτική μνήμη και αποφεύγει να αναφέρει πως αυτό το άδικο αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό μέτρο επιβλήθηκε επί της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ με πρόεδρο τον Δ.Χριστόφια.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2012 η τότε υπουργός Εργασίας κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και νυν βοηθός Γ.Γ. της ΠΕΟ κατέθετε σχετικό νομοσχέδιο για κλιμακωτή μείωση των συντάξεων κατα 12% για όσους αναγκαστικά συνταξιοδοτούνταν στο 63ο της ηλικίας τους.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στη Βουλή και έκτοτε χιλιάδες εργαζόμενοι που είτε απολύονταν άδικα είτε λόγω πλεονασμού πήραν μειωμένες συντάξεις.

Στην επιστολή του προς την νυν Υπουργό Εργασίας, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παραλείπει πολλές αλήθειες και αναφέρει:
«Το μέτρο της επιβολής ποινής μέχρι 12% σε όσους πολίτες πληρούν τις προϋποθέσεις και επιλέγουν να λάβουν την σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο 63ο έτος τους, επιβλήθηκε από την Τρόικα  χωρίς κοινωνική συναίνεση και χωρίς σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από την παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν στο προσκήνιο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% . Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επαναφορά του δικαιώματος για λήψη πλήρους θεσμοθετημένης σύνταξης από το ΤΚΑ στο 63ο έτος της ηλικίας τους, πάντα κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις  που θέτει ο νόμος.
Το αίτημα αυτό αποκτά ολοένα και πιο μαζική στήριξη από οργανώσεις και φορείς που εκφράζουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους αγρότες και την κοινωνία ευρύτερα. Γι’ αυτό θεωρούμε υποχρέωση σας να προχωρήσετε άμεσα στην επανεξέταση του άδικου και ισοπεδωτικού αυτού μέτρου,  ώστε αφού προηγηθεί ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος, η Βουλή να προχωρήσει στις απαραίτητες  αλλαγές της νομοθεσίας για  να τερματιστεί αυτή η αδικία που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους.
Θεωρούμε το ζήτημα αυτό ως μια από τις κορυφαίες σήμερα κοινωνικές προτεραιότητες και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.»

Ωστε έτσι λοιπόν.Σήμερα για το ΑΚΕΛ είναι κορυφαία κοινωνική προτεραιότητα, ενώ το 2012 δεν ήταν.

Και τι θα γίνει αν οι αδικημένοι με το πέναλτι ξεσηκωθούν και ζητήσουν δίκαιη μεταχείριση;Θα ισχύσει η κατάργηση του πέναλτι;