ΔIKH ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ: Για σχέσεις Λίλλη – Κατσουρίδη μίλησε χθες ο Ιωακείμ

 

«Ο Λίλλης ήξερε τον Πάπα ήθελε τους καλοήρους; Ηξερε το Νίκο τον Κατσουρίδη και ήθελε εμένα να του γνωρίσω τους καλοήρους; Πήγαινε και κτυπούσε τη πόρτα του  όποτε ήθελε. >> είπε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο κατηγορούμενος Αντώνης Ιωακείμ

images

 


Με την αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του Αντώνη Ιωακείμ, 8ου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου

Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα.Ο Αντώνης Ιωακείμ κατηγορείται για εκβίαση, δηλαδή ότι σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Φεβρουαρίου 2010 – Φεβρουάριο 2012, στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος προς όφελος άλλων προσώπων, εξανάγκασε το Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της ΑΛΚΗΣ ύψους 770 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι σε περίπτωση που δεν θα το έπραττε θα έθετε προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Αρχίζοντας την αντεξέταση του κατηγορούμενου η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου του υπέβαλε ότι γνώριζε για τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των εταιρειών Sfera Holdings και του Παλαούντα και ότι τα λεφτά (250 χιλιάδες ευρώ) θα τα έπαιρνε η ΑΛΚΗ.

«Είναι ψέματα, ψέματα. Μάρτυρας μου ο Θεός εγώ δεν ξέρω τον άνθρωπο αυτό, ούτε τον είδα ποτέ μου, βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο και θα το επαναλαβω όσες φορές χρειαστεί. Δεν ξέρω εγώ αυτό τον άνθρωπο» είπε ο Αντώνης Ιωακείμ.

 

Κληθείς να σχολιάσει συστημένες επιστολές που έστελλε ο Τάκης Παλαόντας στο σπίτι του κατηγορούμενου, ο κ. Ιωακείμ απάντησε πως «μόνο μία επιστολή στάληκε στο σπίτι μου συστημένη στο όνομα του Νίκου Λίλλη και όπως ήταν η επιστολή αυτή του την πήρα. Δεν την άνοιξα αφού η επιστολή δεν ήταν στο όνομα μου» είπε και πρόσθεσε πως όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον Νίκο Λίλλη του απάντησε πως η επιστολή στάληκε «κατά λάθος».

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γιαννάκης Θωμά έθεσε έντονα θέμα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, επειδή όπως είπε, η κυρία Παπαγαπίου έβγαζε από ένα φάκελο του Δικαστηρίου έγγραφα, τα παρουσίαζε ενώπιον του Σώματος και υπέβαλλε ερωτήσεις στο πελάτη του.

Ο κ. Θωμά είπε πως είχε ζητήσει από την Αστυνομία το φάκελο της αγωγής που κατέθεσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ο Τάκης Παλάοντας στον Νίκο Λίλλη και στην εταιρεία του ESFERA HOLDINGS LTD για τις 250 χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε ο Λίλλης όταν του πούλησε ένα τουρκοκυπριακό ακίνητο, με την υπόσχεση εντός έξι μηνών να του εξασφαλίσει άδεια από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ωστόσο σημείωσε ο κ. Θωμά, η Αστυνομία όχι μόνο δεν του έδωσε τον φάκελο αλλά αντιθέτως έδωσε το πρωτότυπο του φακέλου αυτού στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου, η οποία τον χρησιμοποιούσε σήμερα έχοντας τον στο γραφείο της στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.

Η κυρία Παπαγαπίου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι ήθελε να κάνει δουλειές με το Νίκο Λίλλη γι’αυτό και δημιούργησε μαζί του την εταιρεία ESFERA HOLDINGS LIMITED και μάλιστα τον πήρε στον μακαρίτη το δικηγόρο Αντώνη Ιντιάνο.

«Όχι δεν έγινε κάτι τέτοιο» είπε ο κατηγορούμενος προσθέτοντας πως «εγώ δεν κατέχω από κτηματομεσιτικά. Ο Λίλλης μας έλεγε ότι είναι ειδικός και ότι έκανε δουλειές με το γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Χασάπη. Εγώ ήμουν ένας χρυσοχόος και δεν ήξερα από κτηματικά» σημείωσε.

Ερωτηθείς ποια ήταν τα καθήκοντα του στη θέση του Εκτελεστικού Συμβούλου που ανέλαβε το 209 στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΛΚΗΣ, ο κ. Ιωακείμ απάντησε πως «συμβούλευα το Λίλλη στα γηπεδικά. Αρχικά ακολουθούσε τις συμβουλές μου αλλά μετά έπαιρνε μόνος του τις αποφάσεις και έκανε ό,τι ήθελε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ήταν όλους μας ο καημός να κάνουμε ένα γήπεδο προπόνησης γιατί η ΑΛΚΗ ήταν η μόνη ομάδα που δεν είχε δικό της γήπεδο. Τα λεφτά τα έβαζαν ο Λίλλης και ο Φαντούσης για να κάνουν ομάδα να δείχνουν πρόσωπο στον κόσμο» είπε.

«Ο Λίλλης έφερνε παίχτες στην ΑΛΚΗ των 17, 20 και 25 χιλιάδων ευρώ το μήνα . Εφερε τον Ιζάκ Σου που ήταν παλιά προπονητής του Παναθηναϊκού και του έδινε μισθό 25 χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ του νοίκιαζε ρετιρέ 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Εφερε τον παίχτη τον Ντάριο Φερνάντες και του έδωσε μισθό 27 χιλιάδων ευρώ το μήνα, τον παίχτη της ΑΕΚ Αθηνών τον Μπρούνο Τσιρίζο με μισθό 12 χιλιάδες ευρώ το μήνα» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Ιωακείμ προσθέτοντας πως «αυτό που έλεγε ο Λίλλης ήταν ότι τον τάδε παίχτη έθελεν τον η τάδε ομάδα αλλά τον πήρα εγώ».

Σε ερώτηση τι έκαναν τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΛΚΗΣ, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «στο Σωματείο δεν ήταν μόνο ο Λίλλης. Ωστόσο σε όλα τα Σωματεία αυτοί που βάζουν τα λεφτά παίρνουν και τις αποφάσεις. Ο Λίλλης δεν λάμβανε κανένα υπόψη, έκανε ό,τι ήθελε» είπε και πρόσθεσε: «όϊ να πιάνεις τα λεφτά και να κάνεις το παράγοντα. Να κάνεις πάρτι σε κέντρο στο Μακένζυ για παρουσίαση των ποδοσφαιριστών της ομάδας με 200 άτομα καλεσμένους και όλα τα έξοδα πληρωμένα από το Λίλλη. Ακόμα και στη Χριστιάνα Αριστοτέλους της έδωσε 10 χιλιάδες ευρώ για να κάνει την παρουσίαση» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως «ο Λίλλης έβαζε τα λεφτά στην ΑΛΚΗ και έκανε ό,τι ήθελε».

Σε άλλες ερωτήσεις της Κ. Αρχής, ο Ιωακείμ απάντησε πως ο ίδιος έβαλε στο Σωματείο «συνολικά 6 – 7 χιλιάδες ευρώ στα τρία χρόνια που ήταν Εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΑΛΚΗΣ. Αυτά μπορούσα να βάλω αυτά έβαλα» είπε και διαφώνησε με υπόδειξη της κυρίας Παπαγαπίου ότι «την ΑΛΚΗ την κρατούσε ο Λίλλης με τη χρηματοδότηση. Ο Λίλλης αν εκουμαντάρισκε τα λεφτά θα ήταν καλά. Όταν άρχισε όμως να βάζει λεφτά άρχισε να τρώει όλα τα λεφτά».

Ερωτηθείς για τα έσοδα της ΑΛΚΗΣ απάντησε ότι «το σίγουρο έσοδο ήταν το συμβόλαιο με την LTV που ανήρχετο γύρω στις 200 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο η ΑΛΚΗ έπαιρνε έσοδα και από αγώνες που έκανε με την Ομόνοια, με το ΑΠΟΕΛ και με άλλες ομάδες».

Σημείωσε επίσης ότι «η ΑΛΚΗ δεν εργαζόταν σαν Σωματείο, ήταν μια γειριμία.Δεν μπορούσα να ξέρω τα έσοδα της ΑΛΚΗΣ γιατί δεν ήμουν ούτε Ταμίας, ούτε Πρόεδρος» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «μετά το 2010 η ΑΛΚΗ δεν έκανε ετήσιες συνελεύσεις. Μόνο όταν ήθελε λεφτά ο Λίλλης έκανε ετήσιες συνελεύσεις».

Σου υποβάλλω συνέχισε η κυρία Παπαγαπίου ότι είσαι στο Σωματείο της ΑΛΚΗΣ από το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

«Το αρνούμαι αυτό» απάντησε ο κατηγορούμενος και διερωτήθηκε «εάν ήμουν όλη μέρα στο Σωματείο ποιος θα έδινε δουλειά στους υπαλλήλους; Εχω τρία άνεργα παιδιά και ένα φοιτητή, ποιος θα δουλέψει να τους ταΐσει; Πόθεν ζιούμε, πόθεν τρώμε; Αν δεν δουλέψω εγώ και η γυναίκα μου ποιος θα μας ταϊζει;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της Κ. Αρχής ο Αντώνης Ιωακείμ είπε χαρακτηριστικά πως «ο Λίλλης ήξερε τον Πάπα ήθελε τους καλοήρους; Ηξερε το Νίκο τον Κατσουρίδη και ήθελε εμένα να του γνωρίσω τους καλοήρους; Πήγαινε και κτυπούσε τη πόρτα του Κατσουρίδη όποτε ήθελε. Ποιος πήγαινε στο Βάσο το Γεωργίου στο Προεδρικό, ποιος κυκλοφορούσε στα γραφεία του Υπουργού Εσωτερικών στις οκτώ το βράδυ, ποιος μιλούσε με τη Μαίρη Λάμπρου και είχε μάλιστα και το κινητό της, ποιος λάδωσε τους αστυνομικούς;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “εγώ τα έκανα όλα αυτά;».

Σε άλλη υποβολή της Κ. Αρχής ότι ο ίδιος απαίτησε από το Λίλλη να πάρει το 25% των μετοχών της εταιρείας Clarissano για να τον ελέγχει ώστε να κάνει αυτά που ήθελαν όσοι χρωστούσαν για την ΑΛΚΗ, ο κ. Ιωακείμ απάντησε «διαφωνώ πλήρως και με όλη μου τη ψυχή με αυτό. Ποτέ ο Λίλλης δεν μου έδωσε το 25% των μετοχών της εταιρείας αυτής» σημείωσε.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.