Εννέα φάκελοι στον εισαγγελέα για τον Πέτρο Φιλιππίδη

3017868Εννέα φάκελοι, που είχαν φθάσει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), βρίσκονται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα για σειρά αδικημάτων στα οποία φέρεται να έχει υποπέσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φιλιππίδης και που αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση και εξύβριση ή πρόκληση σωματικών βλαβών.

Η διαδικασία θα είναι μακρά. Ήδη έχουν κατατεθεί οκτώ επώνυμες καταγγελίες, ενώ μία ένατη καταγγελία από γυναίκα, η οποία έγινε δημόσια, θα επισημοποιηθεί αφού η μάρτυρας κληθεί να καταθέσει επισήμως στην εισαγγελία. Το σύνολο των μαρτύρων στη σύνθετη υπόθεση Φιλιππίδη φθάνουν τους 54 και πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στην πορεία.

Οι καταγγελίες αρχίζουν από την άτυχη ταξιθέτρια στην οποία ο Φιλιππίδης φέρεται να υποσχέθηκε ρόλο με αντάλλαγμα ερωτική συνεύρεση έως και τις μηνύσεις περί χειροδικίας για περιστατικά που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για άλλα .

Πέρα από την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τη Λένα Δροσάκη, άλλες τέσσερις γυναίκες κατέθεσαν επωνύμως στο ΣΕΗ. Και αυτές οι τέσσερις καταγγελίες διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση, μία τουλάχιστον απόπειρα βιασμού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας εκ μέρους του ηθοποιού. Ο εισαγγελέας πρόκειται να καλέσει τον Πέτρο Φιλιππίδη προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα που δεν έχει παραγραφεί και αφορά βεβαίως στην απόπειρα βιασμού.

Ο Φιλιππίδης θα κληθεί με ειδική κλήση, που σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του στο θέατρο και όχι μόνο. Ο γνωστός ηθοποιός βαρύνεται  και με την τελευταία καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και προέρχεται από τον επίσης γνωστό ηθοποιό Γιώργο Ψάλτου και η οποία αφορά σε συστηματικό ξυλοδαρμό κατ’ επανάληψη σε συγκεκριμένη σκηνή του θεατρικού έργου «Φον Δημητράκης». Ο ανελέητος ξυλοδαρμός συνέβαινε, κατά τον παθόντα, σε καθημερινή βάση για μία ολόκληρη σεζόν.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις που εμπεριέχονται στον φάκελο που βρίσκεται στη διάθεση του εισαγγελέα, οι καταγγέλλουσες γυναίκες είναι μία ταξιθέτρια, δύο ηθοποιοί, μία πρώην μαθήτριά του και οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη. Η ταξιθέτρια, που φέρει τα αρχικά Ν.Μ., αναφέρει στην καταγγελία της ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης την είχε ξεχωρίσει και της ζητούσε φορτικά να τον επισκέπτεται στο καμαρίνι. Η τότε νεαρή κοπέλα κάνει λόγο για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους του ηθοποιού, ο οποίος, παρά τις αντιρρήσεις της, επέμενε να τη φλερτάρει. Στο τέλος η κοπέλα ενέδωσε και συνευρέθη ερωτικά με τον ηθοποιό συναινετικά, αφού, όπως ισχυρίζεται, ο Πέτρος Φιλιππίδης τής είχε υποσχεθεί κάποιον ρόλο τον οποίο μετά την ερωτική συνεύρεση δεν πήρε ποτέ.

Η ταξιθέτρια διευκρινίζει στην κατάθεσή της πως της ασκήθηκε ψυχολογική βία και όχι σωματική. Η δεύτερη καταγγέλλουσα, η οποία φέρει τα αρχικά Λ.Μ., επίσης καταγγέλλει τον ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση εντός του θεάτρου αλλά χωρίς τη χρήση βίας.

Η τρίτη καταγγέλλουσα με τα αρχικά Α.Μ. αναφέρει πως τον Ιούλιο του 2008 την προσέγγισε ο ηθοποιός ασκώντας σεξουαλική παρενόχληση με διάφορες κινήσεις, όπως η προσπάθειά του να της κατεβάσει το παντελόνι.

Μεταξύ των γυναικών που προέβησαν σε καταγγελίες είναι και μία πρώην μαθήτρια του ηθοποιού με τα αρχικά Μ.Θ., η οποία ως ενήλικη επισκέφτηκε τον παλιό της δάσκαλο στην παράσταση «Ο Ηλίθιος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Την ώρα που συζητούσαν, ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να της άνοιξε το πουκάμισο. Ούτε σε αυτή την περίπτωση ασκήθηκε σωματική βία.

Η πιο σοβαρή όμως υπόθεση είναι αυτή περί απόπειρας βιασμού την οποία καταγγέλλει πασίγνωστη ηθοποιός με τα αρχικά Α.Γ. Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2014 στην Αθήνα, δεν έχει παραγραφεί ως αδίκημα και αναμένεται να διενεργηθεί τακτική ανάκριση για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο διάλογος που έχει καταγραφεί στην καταγγελία είναι ενδεικτικός: «Κόφ΄το, θα σε βγάλω στα κανάλια» του έλεγε ενώ εκείνος γέλαγε και χαϊδευόταν. «Τα @@ θα μου κλάσουν τα κανάλια» είπε. «Άνοιξε το παντελόνι και άρχισε να αυνανίζεται. Είχε ιδρώσει και ήταν απαίσιος. Του φώναξα να ανοίξει τις πόρτες. Με έπιασε από τον σβέρκο και με έσπρωξε πάνω του. Ο σιχαμένος. Δεν ξέρω… Ίσως έπρεπε να τον δαγκώσω με λύσσα και να του κάνω ζημιά. Ούτε αυτό όμως άντεχα να κάνω αυτή τη στιγμή. Έκανα πως παθαίνω κρίση. Χτυπιόμουν. Χέρια, πόδια, γόνατα, αγκώνες. Υστερία. Σοκ. Κρίση. Στην αρχή τού άρεσε. Έβαζε περισσότερη δύναμη και πόθο. “Πάρ΄ τον, πάρ΄ τον στο στόμα” μου έλεγε σχεδόν αυτιστικά. Μετά από λίγα λεπτά και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω από το αυτοκίνητο. Έπεσε με τα γόνατα. “Άντε γα.. σου που θες και ρόλο”».

Γι΄ αυτή την περίπτωση ο ηθοποιός θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει και μία άλλη γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και η οποία φέρεται όμως να κατηγορεί τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό.