Ένταση στη Βουλή μετά από πρόταση του ΔΗΚΟ για συζήτηση του Κυπριακού ενόψει πενταμερούς


imagew Ένταση και διαφωνίες επικράτησαν στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από πρόταση του ΔΗΚΟ να εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ’ προς συζήτηση θέμα για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης σε σχέση με την επιθετική στάση της Τουρκίας και την εμμονή της για της επιβολή λύσης δυο κρατών.

Έντονη ήταν η αντίδραση εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του οποίου Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι αυτού του είδους θέματα πρέπει να συζητούνται στο αρμόδιο όργανο που όρισε η πολιτεία, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο και διερωτήθηκε για ποιο λόγο και τι σκοπό έχει να επιτελέσει η εγγραφή αυτού του θέματος αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος τους ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το σώμα πρέπει να συζητά σοβαρά θέματα που αφορούν τους πολίτες και είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται την ένσταση του ΔΗΣΥ για τη συζήτηση του κατεξοχήν σοβαρότερου θέματος που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει επιχειρηματολογία ενάντια στη συζήτηση του θέματος, το οποίο έχει συζητηθεί ξανά στο Κεφάλαιο Δ’, κάνοντας παράκληση ο τίτλος να είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τη σύγκληση πενταμερούς. Είπε επίσης ότι το Κυπριακό συζητήθηκε πολλές φορές σε προϋπολογισμό και μαύρες επετείους και διερωτήθηκε πότε αποφασίσαμε ότι δεν συζητείται το Κυπριακό στη Βουλή.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια όταν είχαν παρόμοια εισήγηση κάποιοι είχαν διαφορετική θέση. Διερωτήθηκε πόσο ωφέλιμοι θα είμαστε τώρα σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, μετατοπίζοντας την αντιπαλότητα στην Ολομέλεια για ζητήματα που ίσως να μην έχουμε την πληροφόρηση που πρέπει.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την άποψη ότι μια συζήτηση που θα γίνει αντικειμενικά και με καλή πίστη και ψυχραιμία μπορεί να ενισχύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αντιπροσωπεία, που θα τον συνοδεύει.

Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ τίποτα και κανέναν και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αντιπαλότητας ούτε διχασμού. Πρόσθεσε ότι έχει μεγαλύτερη αξία να ακούσουν έξω από την Κύπρο ποιες είναι οι θέσεις των εκπροσώπων του κυπριακού λαού πέραν από αυτές που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου διερωτήθηκε κατά πόσο η Βουλή μπορεί να συζητά για όλα τα θέματα πλην του Κυπριακού και είπε ότι κάτι τέτοιο είναι παράδοξο. Ανέφερε ότι από την επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ δικαιώνονται αυτοί που λένε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε άλλοθι για να μην συζητείται το Κυπριακό ούτε από τη Βουλή ούτε από τον κυπριακό λαό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό με το να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, ούτε επηρεάζει τις συνομιλίες, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε τον κ. Γκουτέρες ούτε την κοινή γνώμη και υποστήριξε να συζητηθεί το θέμα στα πλαίσια τα λογικά, τα δημοκρατικά.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, είπε ότι κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε τηλεοπτικό πάνελ και ότι οι θέσεις του κάθε κόμματος γίνονται γνωστές μέσα από τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι αποτέλεσμα θα είναι να σταλούν τα χειρότερα μηνύματα στην άλλη πλευρά και «να πυροβολήσουμε τα πόδια μας» και να πάει λαβωμένη η δική μας πλευράς σε έναν πολύ δύσκολο διάλογο εκ των προτέρων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου  είπε ότι ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί η Βουλή σε κοινοτική συνέλευση. Αυτή η Βουλή, είπε, έχει κενά έδρανα για τους Τουρκοκύπριους κι αν θέλουμε να λέμε πως σεβόμαστε το Σύνταγμα θα πρέπει να σεβόμαστε και τον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων και αυτό που αντιπροσωπεύουμε.

Ο κ. Τορναρίτης πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει το Κυπριακό από την εισβολή και μετά στο πέρας της ιστορίας.

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν φέρει ένσταση να αλλάξει ο τίτλος της συζήτησης, όπως εισηγήθηκε ο κ. Λουκαΐδης.

«Είναι εντυπωσιακά τούτα που ζούμε στη Βουλή. Γράφει το ΔΗΚΟ έναν τίτλο και τον μεταφράζει και τον παρουσιάζει το ΑΚΕΛ. Το «ΔΗΚΑΚΕΛ» είναι πλέον σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου πρότεινε να συζητηθεί ο τίτλος την Πέμπτη στην επόμενη σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Τόνισε ότι δεν θέλει να το βάλει τώρα σε ψηφοφορία και οι μισοί να ψηφίσουν εναντίον για αυτό το θέμα. «Ποιο μήνυμα στέλνουμε έξω;», διερωτήθηκε. «Πρόκειται για το εθνικό μας πρόβλημα», είπε.

H κα. Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής η Σύσκεψη Αρχηγών να αποφασίζει για την ατζέντα, ενώ ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι πάντα σύμφωνα με την πρακτική των τελευταίων ετών βλέπει ένα θέμα η σύσκεψη αρχηγών πριν εγγραφεί κάτι στο Κεφάλαιο Δ.

Κατόπιν έντονων συζητήσεων και διαφωνιών που ακολούθησαν, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής έγινε τελικά αποδεκτή από τα κόμματα και το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύσκεψη Αρχηγών.