Απο 1η Μαρτίου επιστρέφουν οι μαθητές Α’και Β΄τάξης Λυκείων, επαναλειτουργούν γυμναστήρια, φροντιστήρια κ.άα

sxoleia221588-768x512Στα σχολεία τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Επίσης, μεταξύ άλλων, από 1η Μαρτίου επαναλειτουργούν γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων των κολυμβητηρίων και επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ. Στις 16 Μαρτίου ανοίγει η εστίαση.

Ανακοινώνοντας σε διάσκεψη Τύπου τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως το Υπουργικό αποφάσισε με ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών, επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός), επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Επίσης, είπε πως θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις, που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας, οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ, η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης και η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών, πέραν των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι με ισχύ από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα ρυθμιστούν με Διάταγμα και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Μετά τις 16 Μαρτίου το άνοιγμα χώρων εστίασης

Εξάλλου, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι για σκοπούς προγραμματισμού αναμένεται, μεταξύ άλλων, ότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου του 2021 θα επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου, που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς.

Όπως είπε περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Κοντά στο τέλος

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος, σημειώνοντας ότι «η νίκη σε αυτή την ύστατη μάχη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη».

«Προχωρούμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα. Θέλουμε η επανεκκίνηση που επιχειρούμε να στεφθεί με επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι αυτό εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία», ανέφερε.

Κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να συστρατευθούν σε αυτή την τελική προσπάθεια για αναχαίτιση του ιού και να συνεχίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάνοντας ακόμα λίγο υπομονή.

Όπως είπε κοινός στόχος πρέπει να είναι η προφύλαξη της υγείας του κάθε πολίτη ξεχωριστά και στο τέλος να είναι όλοι υγιείς.

Αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα η άρση των μέτρων

Είπε ακόμα πως το Υπουργικό Συμβούλιο παραμένει σταθερό στην θέση ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα, για να σημειώσει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας και την αθροιστική επίπτωση, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι θάνατοι.

Ανέφερε ότι όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα, υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις προηγούμενες 14 μέρες, με μικρή αύξηση να καταγράφεται τις τελευταίες δύο ημέρες  και το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κοντά στο 0,5% με μικρές αυξομειώσεις.

Η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το ασφαλές όριο

Πρόσθεσε ότι η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το ασφαλές όριο, που καθορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), δηλαδή στο 164,3 ανά 100,000 κατοίκους, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

Επιπλέον, είπε ότι μεμονωμένα σε όλες τις Επαρχίες, πλην της Λεμεσού, όπου η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, η κατάσταση -αν και βελτιωμένη- παραμένει σε οριακό σημείο, που εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί.

Σε σχέση με τα νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου είπε πως αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, εντούτοις μπορεί να ξεφύγει, για να σημειώσει ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται παρουσιάζει μικρή πτώση και στόχος είναι, με επιμονή και προσπάθεια, η μείωση να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Επίσης, είπε ότι η στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στηρίζεται στο τρίπτυχο «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμοί», λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ECDC, για στενή παρακολούθηση των μεταλλάξεων του ιού, που προκαλούν έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημείωσε ακόμα πως τα νέα στελέχη του ιού προκαλούν αυξημένη μετάδοση και επιθετική διασπορά του ιού, γεγονός που συντείνει σε αύξηση των κρουσμάτων στις κοινότητες.

Αναφορικά με τον περιορισμό της διασποράς, είπε ότι οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι σαφείς, δηλαδή αυξημένα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτηση και επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών είναι συνεχής, ενώ εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει η πορεία βελτίωσης, που θα επιτρέψει να προχωρήσουμε σε άρση περισσότερων μέτρων.

Αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα για εποπτεία εφαρμογής των μέτρων

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «βασικός πυλώνας για την επιτυχία των χαλαρώσεων είναι η σωστή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων», αναφέροντας ότι «προς επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε να καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία ανάλογα με τους τομείς αρμοδιότητάς τους».

«Την προσπάθεια θα ενισχύσει η αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα, στη βάση των διαδικασιών που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου.

Στόχος μας με την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων, δεν είναι η επιβολή προστίμων. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις διάφορες επιχειρήσεις να βρουν τους τρόπους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα σωστά και αποτελεσματικά για την ασφαλή λειτουργία τους και την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους», είπε.

Σε ό,τι αφορά στη διενέργεια μαζικών εξετάσεων με την αξιοποίηση των αντιγονικών τεστ, είπε πως ο εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων διασφαλίζει αφενός την υγεία των πολιτών και αφετέρου την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού σε εργασιακούς χώρους.

600 χιλιάδες rapid tests τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν πέραν των 600.000 rapid tests, που έδωσαν στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο», για να σημειώσει ότι στο κεφάλαιο των εμβολιασμών, το εμβολιαστικό πλάνο εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους.

«Έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο που είχαμε θέσει, έχοντας εμβολιάσει το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, την ώρα που συνεχίζουμε ανεβάζοντας ρυθμό για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω», είπε.

Εξάλλου, τόνισε ότι ο Μάρτιος είναι κρίσιμης σημασίας μήνας, αφού αναμένεται η παραλαβή πέραν των 160.000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων, παράλληλα, με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα.

Σημείωσε ότι η συνετή άρση των μέτρων ακολουθήθηκε, έτσι ώστε να δοθεί  πίστωση χρόνου τον επόμενο μήνα για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Το εμβόλιο το μοναδικό όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση του εμβολιασμού των πληθυσμών σε όλες τις χώρες δίνει έδαφος σε μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν, με συνεπακόλουθα την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια μάχη με τον χρόνο. Εφόδιά μας μέχρι να πετύχουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε είναι μόνο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας», είπε.