Πυρά εναντίον δηλώσεων Αβ.Νεοφύτου για πολιτική ισότητα στους τ/κ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του averofneofytoudΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου  ότι πρέπει να δώσουμε πολιτική ισότητα στους τ/κ για να  πάρουμε πίσω  το Βαρώσι.

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει:

«Με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για  παραχώρηση πολιτικής ισότητας στους Τουρκοκυπρίους, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διευκρινιστεί πως η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων.
Παρόλα αυτά οι ίδιοι οι υποστηρικτές της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, καταπατούν την ισότητα στο επίπεδο των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την αποδοχή ρυθμίσεων όπως είναι:  

  • η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους στις δύο περιοχές,
  • η παραβίαση του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και άλλα πολλά.

Η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο συνισταμένων τμημάτων που θα αποτελούν κατά την άποψη των υποστηρικτών της ΔΔΟ, την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ουσία οδηγεί σε μορφή πολιτειακής ισοτιμίας και άρα και συνομοσπονδίας. »

Ελένη Θεοχάρους

Στη δήλωση της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους τονίζει:

«Εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε το παραλήρημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου με στεντόρεια φωνή αφού «ενημέρωσε» τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, κραύγαζε ότι πρέπει να δώσουμε την πολιτική ισότητα στους τουρκοκύπριους για να μας επιστρέψουν εδάφη και να απαλλαγούμε από τις καταραμένες, όπως είπε, συνθήκες εγγυήσεως.

Αγνοεί ο κύριος Αβέρωφ ότι η πολιτική ισότητα δόθηκε στους τουρκοκύπριους,  από το 1989, επισημοποιήθηκε σε πλείστα όσα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Χριστόφια -Ταλάτ και Αναστασιάδη Έρογλου, στο Κραν Μοντανά και επαναλαμβάνεται συνεχώς στις καθημερινές ρητορικές εξάρσεις του κόμματός του και των συνοδοιπόρων τους, αλλά κυρίως του ΑΚΕΛ. Όπου η πολιτική ισότητα είναι εξ ων ουκ άνευ στην λύση ΔΔΟ.

Ξεχνά ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ πήγαν στα κατεχόμενα και προσέφεραν την πολιτική ισότητα στον Ακιντζί και στους άλλους «κλεπταποδόχους».

Προφασίζεται ότι αγνοεί πως τώρα «οι νότιοι» πάνε στην πενταμερή κραυγάζοντας ότι θέλουν ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Ο ρεαλιστής κύριος Αβέρωφ, αποκρύπτει από τον Λαό ότι οι Τούρκοι δεν ζητούν πια πολιτική ισότητα, διότι αυτήν την έχουν κατοχυρώσει.

Διεκδικούν κυριαρχική ισότητα δύο ανεξαρτήτων community states. Διεκδικούν την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής και την αναγνώριση τους με την υπογραφή μας. Και θα τα πάρουν διότι ο Αβέρωφ και οι συνοδοιπόροι του πάνε στην πενταμερή δεσμευμένοι για στρατηγική συμφωνία.

Ας μην εμπαίζει τον λαό ότι θα του επιστρέψουν την Μόρφου και το Βαρώσι. Ούτε ίντσα γης δεν θα πάρει. Όσον αφορά τις επάρατες συνθήκες εγγυήσεως οι Τούρκοι ξεκάθαρα δήλωσαν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν κατάργηση τους, ποτέ.»

Συμμαχία Πολιτών

«Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες ως προς τους στόχους της Τουρκίας αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε η υποψήφια βουλευτίνα της Συμμαχίας Πολιτών Αννίτα  Λίλλη.

Και πρόσθεσε:

«Ενώ η Άγκυρα έχει κατ´επανάληψη και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δηλώσει ότι αξιώνει «λύση δύο κρατών» ή Συνομοσπονδίας, μέσω αναγνώρισης «κυριαρχικής ισότητας», κάποιοι ισχυρίζονται ότι προσφέροντας στην τ/κ κοινότητα την πολιτική ισότητα, θα λυθεί το Κυπριακό με ΔΔΟ.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία εκείνο τ’ οποίο επιδιώκει είναι να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σ’ ελληνοκυπριακό κράτος τ’ οποίο, ισότιμα με το ψευδοκράτος – τ’ οποίο θ’ αναγνωριστεί ως τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος- θα συνδημιουργήσουν τη Συνομοσπονδία. Αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι ν’ αποδεχθούν τη Συνομοσπονδία, συγκεκαλυμμένη ή μη, οφείλουν να το πουν ξεκάθαρα στον λαό.

Δεν είναι πολιτική ισότητα που ζητά η Τουρκία. Αυτό το έχει εξασφαλίσει και με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν την αρκεί. Ας μην καμώνονται κάποιοι ότι δεν το αντιλαμβάνονται.»