Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών κομμάτων με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους την ερχόμενη εβδομάδα

imagewΤις θέσεις του ΑΚΕΛ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών κομμάτων με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην συνάντηση, είπε, τόνισε ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο δύο παράμετροι. Σίγουρα το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό από όλα κι αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί την όλη δράση και προσπάθειά μας ως κράτος, πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι που έχουν επίσης εξαιρετική σημασία.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρώτα και κύρια όσον αφορά την ψυχική υγεία τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και πρέπει να αξιοποιηθεί έρευνα από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ερευνητή κιόλας, και το Υπουργείο Υγείας θα ήταν χρήσιμο να λάβει υπόψη, όπως είπε.

Σίγουρα, δήλωσε, η οικονομική δραστηριότητα έχει τεράστια σημασία ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει σε ένα υποφερτό επίπεδο και να μην οδηγηθεί σε συνθήκες φτώχειας, αλλά έχουν επίσης τη δική τους σημασία η κοινωνική δραστηριότητα και δράση καθώς και η πολιτική δράση.

Τα πολιτικά κόμματα υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και στην παρουσία της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να πείσουν πως υπάρχει η δυνατότητα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να λειτουργήσουν κι άλλες δραστηριότητες.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πχ, γιατί δεν μπορούν να λειτουργούν τα ωδεία, γιατί δεν μπορούν να λειτουργούν τα εστιατόρια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης». Τα ωδεία, είπε, μπορούν να λειτουργούν με έναν καθηγητή και έναν μαθητή λέγοντας πως τα σχολεία λειτουργούν χωρίς να προκαλούνται προβλήματα.

Αυτά και πολλά άλλα μπορούν τα τύχουν επανεξέτασης το συντομότερο δυνατό, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συνέχισε, να δούμε πώς επαναλειτουργούν οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα, ο πολιτισμός γενικότερα, τα ωδεία, οι χώροι σίτισης, και η πολιτική δραστηριότητα.

Ο ΟΗΕ, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων , το ΣτΕ, το ΕΔΑΔ έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα στην ελευθερία έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι, είπε. «Αυτά είναι και δική μας απαίτηση να γίνουν σεβαστά στην Κύπρο».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, των πολιτικών κομμάτων μαζί με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους για να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα. Ελπίζει και εύχεται, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σ’ εκείνη την συνάντηση να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις ώστε από τη μια θ’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας, αλλά και τα θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.