Νέα καταγγελία από γυναίκα πρώην υπαξιωματικό για σεξουαλική παρενόχληση

xenia128-820x547Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που βλέπει το φως της δημοσιότητας από ελλαδικό Μέσο, αφορά Κύπρια εν αποστρατία υπαξιωματικό η οποία ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Εθνική Φρουρά.

Πρόκειται για τέως λοχία Πυροβολικού η οποία μίλησε στο κανάλι Europe1 στην παρουσία δικηγόρου της και εξιστόρησε τα όσα έζησε. Το πρώτο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της, σημειώθηκε το 1999. Η δεύτερη περίπτωση και πάλι κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010.

Η ίδια καταγγέλλει ότι όλες οι προσπάθειες της για καταγγελία έπεσαν στο κενό ενώ παράλληλα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεχόταν απειλές ενώ συχνές ήταν και οι μεταθέσεις της.

Το πρώτο περιστατικό

«Θα αρχίσω με το περιστατικό του 1999 όπου εργαζόμουν στην 198 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, όπου δέχθηκα την πρώτη που σεξουαλική παρενόχληση, λέγοντας μου ότι εάν θέλω να περάσω καλά, θα πρέπει να αποδεχθώ να έχω σεξουαλική σχέση με κάποιον Λοχαγό, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Εγώ φυσικά του είπα ότι θέλω να το σκεφτώ για να τον αποφύγω και αρνήθηκα. Στη συνέχεια, προχώρησα σε καταγγελία αλλά δυστυχώς, πηγαίνοντας στον τότε Διοικητή μου, με ρώτησε εάν έχω στοιχεία, αλλά δεν υπήρχαν και δεν προχωρούσα να προχωρήσω σε καταγγελία», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε πως από τότε, άρχισε να δέχεται ψυχολογικό πόλεμο.

Το δεύτερο περιστατικό – «Ε και σιγά το πράγμα που έγινε»

Το δεύτερο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010. «Μετά από διάφορες μεταθέσεις λόγω των καταστάσεων κατέληξα στην τότε 80η Ταξιαρχία Πεζικού στην Πάφο. Εκεί, τον Νοέμβριο του 2010 είχα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Δέχθηκα επίθεση, μέσα στο  γραφείο που εργαζόμουν. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, με άρπαξε από την κοιλιά, με έτριβε και άρχισε να με φιλάει. Μου έλεγε, έκανες κοιλίτσα. Αντέδρασα, κατήγγειλα το περιστατικό στον πρώτο Ανακριτή, ο οποίος φυσικά το υποστήριξε. Όμως, ο ίδιος αποδέχθηκε τα όσα έγιναν και ζήτησε συγνώμη ενώ επέμενε να συνεχίσω να εργάζομαι εκεί. Εγώ ζήτησα να μετακινηθώ και προχώρησα σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως», ισχυρίστηκε.

«Από τότε άρχισε ψυχολογικός πόλεμος, απειλές, εκφοβισμοί και όλων των μορφών εκφοβισμοί μέχρι να κλείσω το στόμα μου. Ο Ανακριτής μάλιστα, μου είπε «ε και σιγά το πράγμα που έγινε». Από τότε ακολουθήσαν πιέσεις».

Ζητά δικαίωση

«Προχωρούσα ζητώντας τη δικαίωση μου, μέσω επιστολών μου στις Αρχές. Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Γενικό Εισαγγελέα τα Δημοκρατίας. Είχα απευθυνθεί και με προσωπικό ραντεβού, όπου παρέδωσα φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία όμως αντίκριζα συνέχεια εμπόδια. Είχα αναγκαστεί με τις ενοχλήσεις και τους εκφοβισμούς να αποσύρω  την καταγγελία μου. Φοβόμουν για τη ζωή μου», ανέφερε στην εκπομπή.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τιμωρίες της, περιέγραψε.  « Άρχισαν οι ενοχλήσεις προς το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον. Αργότερα, το 2020 με απέλυσαν με την προϋπόθεση ότι μου είχαν χαμηλώσει τις βαθμολογείς από την ημέρα που έκανα την καταγγελία».

Η φυγή στην Ελλάδα

Η γυναίκα είπε στο ελλαδικό κανάλι ότι μετά την απόλυσή της έφυγε από την Κύπρο για να επιβιώσει οικονομικά όπως εκμυστηρεύτηκε. «Με είχαν απομονώσει από τον κόσμο, προσβάλοντάς με  και διασύροντας το όνομά μου. Αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα, να ψάξω δουλειά για να μπορέσω να ζήσω. Δέχθηκα και οικονομικό αποκλεισμό».

«Αυτό που ζητώ είναι την δικαίωση μου σαν άνθρωπος και ζητώ να μιλήσουν και άλλες κοπέλες που έχουν ίσως δέχθηκαν σεξουαλικές  παρενοχλήσεις δεν μπόρεσαν να μιλήσουν γιατί κάποιοι υψηλόβαθμοι χρησιμοποιούν την θέση τους  για να εκμεταλλεύονται κόσμο».

Η δικηγόρος της κας Παπασωκράτους ανέφερε πως, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

 

Διαψεύδει το ΥΠΑΜ

Οι καταγγελίες της Κύπριας εν αποστρατεία υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στην ελληνική τηλεόραση περί σεξουαλικής παρενόχλησης δεν ευσταθούν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερής, ο οποίος είπε πως η υπόθεση που επικαλείται η συγκεκριμένη γυναίκα αφορά στο 2010 και έχει διερευνηθεί εις βάθος από την Εθνική Φρουρά.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στη συγκεκριμένη Κύπρια εν αποστρατεία υπαξιωματικό, η οποία υποστήριξε σε ελληνικό κανάλι ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Εθνική Φρουρά αναφέροντας δύο περιπτώσεις κατά τα έτη 1999 και 2010, ο κ. Πιερής ανέφερε πως αναφορικά στο έτος 1999 δεν υπάρχει εκ μέρους της καταγγελία, όπως η ίδια ισχυρίζεται, για να σημειώσει, ωστόσο, πως το 2010 έγινε όντως καταγγελία, η οποία διερευνήθηκε εις βάθος από την Εθνική Φρουρά και δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε μεμπτό.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΑΜ το αποτέλεσμα από τη διερεύνηση των καταγγελιών της έδειξε ότι οι κατηγορίες της γυναίκας αυτής «δεν ευσταθούσαν», για να προσθέσει ότι η υπόθεση διερευνήθηκε και από την τότε Επίτροπο Διοικήσεως χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πιερής διευκρίνισε ότι οι λόγοι απομάκρυνσης της συγκεκριμένης γυναίκας από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς δεν έχουν να κάνουν με την καταγγελία που υπέβαλε το 2010, αλλά με την διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

«Μετά από τρεις αξιολογήσεις, από τις οποίες δεν κρίθηκε προακτέα έφυγε από την ΕΦ το 2018 και έφυγε γιατί δεν ήταν ικανή να υπηρετεί», είπε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη προσφυγή της γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η ίδια ανέφερε σε κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, ο κ. Πιερής είπε πως η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως.

Είπε, περαιτέρω, πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι όπως οι υπόλοιπες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε κοπέλες που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση και φοβούνταν να μιλήσουν και τώρα μίλησαν και γίνεται διερεύνηση.

Όπως είπε «στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει διερεύνηση και βρέθηκε ότι οι κατηγορίες της συγκεκριμένης γυναίκας δεν ευσταθούσαν».

Τέλος, σε ερώτηση αν έχουν περιέλθει εις γνώση της ΕΦ άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, ο κ. Πιερής απάντησε αρνητικά.