Απεβίωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 91 χρόνων ο βετεράνος alekosδημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης.

“Πλήρης ημερών, δημοσιογραφικών εμπειριών και αρθρογραφικών καταγραφών εγκατέλειψε τα εγκόσμια το βράδυ της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου 2021, ο πολύπειρος, πολυτάλαντος και μέχρι το βαθύ του γήρας εν ενεργεία δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης”, αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

Όπως σημειώνεται, ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε εκ των πρωτοπόρων, στυλοβατών της κυπριακής δημοσιογραφίας, με γλώσσα σκληρή και δηκτική, αναλύσεις βαθιές και τεκμηριωμένες, αλλά και με σχόλια καυστικά, σκωπτικά που άφησαν εποχή.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε από τα πρώτα-πρώτα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και στο μητρώο της Οργάνωσης φέρει τον αριθμό 29. Η χαρισματική του γραφίδα δεν κόσμησε μόνο τη δημοσιογραφία, αλλά και τη λογοτεχνία του τόπου μας. Αφού στις πρώτες δεκαετίες της καριέρας του εργάστηκε επιτυχώς και ως κριτικός λογοτεχνίας, με βαθιές και διεισδυτικές αναλύσεις, αρθρογραφώντας με το ψευδώνυμο Αλέκος Μπαλτάς, αναφέρεται.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1930, φοίτησε στο Γυμνάσιο Κερύνειας και στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία από τις εφημερίδες «Δημοκράτης», «Χαραυγή», «Εμπρός» και το περιοδικό «Νέα Εποχή». Ακολούθως εργάστηκε στις εφημερίδες «Εθνική» και «Φιλελεύθερος» και στο περιοδικό «Κυπριακά Χρονικά». Υπήρξε εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Σημερινή» το 1976 και «Εσπερινή» το 1980. Από το 1982 και μέχρι την εκδημία του εργάστηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια», πρώτα ως αρχισυντάκτης και ακολούθως ως σύμβουλος έκδοσης.

Η στήλη του «Τα υπέρ και τα κατά», που γραφόταν για πολλές δεκαετίες αρχικά στη «Σημερινή» και μετά στην «Αλήθεια», θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ειδικό σεμινάριο στις πανεπιστημιακές δημοσιογραφικές σχολές του τόπου. Για το σκωπτικό της ύφος, τα χλευαστικά σχόλιά της, τις δηκτικές υποδείξεις και την τολμηρή κριτική της, η στήλη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης καταλείπει σύζυγο και τρία ενήλικα τέκνα. Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 11 πμ από τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θερμά συλλυπείται την οικογένεια και όλους τους οικείους του μεταστάντος λαμπρού δημοσιογράφου. Όπως αναφέρεται, η ΕΣΚ θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Αλέκου Κωνσταντινίδη και θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του.