Νέες λεκτικές επιθέσεις Ερντογάν

Σε νέος κύκλος λεκτικών επιθέσεων προχώρησε ο  Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης .Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει σε συσπείρωση της βάσης του, αποτυπώνοντας, ταυτόχρονα, τη νευρικότητα του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ΗΠΑ για το Ιράν και τη Συρία.

Τις «απρόβλεπτες» μεταπτώσεις της σχέσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ΕΕ, ιδίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με την ελληνική πολιτική ηγεσία, παρακολουθούμε καρέ-καρέ εκ νέου τις τελευταίες μέρες.

Μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση φιλίας στον Γάλλο «σχιζοφρενή» ομότιμό του, σύμφωνα με παλαιότερους υβριστικούς αφορισμούς του Τούρκου Προέδρου, αλλά κι ένα εξίσου επιθετικό φλερτ με την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκ νέου ξεσπαθώνει ζητώντας, στους γνωστούς εριστικούς τόνους του, από την ελληνική πλευρά να «αντιληφθεί τη θέση της», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό «προκλητικό».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «ενώ ήρθε η σειρά των διερευνητικών επαφών να συνεχιστούν στην Αθήνα, τις αψηφά»!

«Πώς θα συναντηθούμε μαζί σας; Θα γνωρίζετε πρώτα τα όριά σας. Εάν υπάρχει πραγματικά αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης, μην με προκαλείτε, γνωρίστε πρώτα τη θέση σας. Εάν δεν τη αντιλαμβάνεστε τη θέση σας, τότε τρέχετε να ξεφύγετε από τις διαπραγματεύσεις. […] Αυτό που κάνετε στα νησιά είναι προφανές. Τι εμπιστεύεστε; Εάν εμπιστεύεστε τους υποστηρικτές σας, κάνετε λάθος» ήταν το τριπλό μήνυμα του Τούρκου Πρόεδρου και προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και την Αθήνα.«Παρότι η εν γένει συμπεριφορά και οι μεταπτώσεις του εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ψυχιάτρου» σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, «νομίζω ότι εντέλει δεν επιζητά με τις νέες κορώνες του τίποτα περισσότερο πλην της “συσπείρωσης” της βάσης του».

«Δυσκολεύεται πια να βρει ενοποιητικά θέματα είτε πρόκειται για απλά “πυροτεχνήματα” είτε για ζητήματα με βάση» προσθέτει.

«Η φιέστα στην Αγία Σοφία δεν “έπιασε”, δεν είχε τα αναμενόμενα οφέλη, και επιπλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εργαλειοποιήσει περαιτέρω τη μαντήλα. Ταυτοχρόνως, βρίσκεται κυριολεκτικώς σε “αναμμένα κάρβουνα”, περιμένοντας τις πρώτες αντιδράσεις Μπάιντεν. Και κάτι ακόμη πάρα πολύ σημαντικό: Την 1η Μαρτίου ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Halkbank, στο οποίο εμπλέκεται» συνεχίζει η διπλωματική πηγή.

«Οι λεκτικές επιθέσεις δεν στοιχίζουν»

Έπαιξε ρόλο στη νέα “έκρηξή” του και η πανωλεθρία του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών συμμάχων του, στη Βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία αναγκάστηκε και τερμάτισε άρον άρον τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις-εθνοκαθάρσεις, μόλις βρέθηκαν τα 13 πτώματα των Τούρκων αιχμαλώτων πολέμου του PKK (και όχι αμάχων όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά);

«Όλα παίζουν ρόλο, και οι 13 νεκροί στρατιώτες που πέρασαν σχεδόν στα ψιλά» επισημαίνει η ίδια διπλωματική πηγή. «Ο Ερντογάν δεν μπορεί να σταματήσει να προκαλεί εντός κι εκτός Τουρκίας. Για παράδειγμα, ακόμη κι όταν αποσύρονται τα ερευνητικά του πλοία και γεωτρύπανα για “συντήρηση”, αυτός πασχίζει να διατηρεί την εντύπωση ότι δεν έχουν κάνει μισό βήμα υποχώρησης».

«Για να συνοψίσουμε, οι λεκτικές επιθέσεις δεν στοιχίζουν, όσο αναμένει ανήσυχος τις εξελίξεις για τα μεγάλα ζητήματα: το τι θα κάνουν, με άλλα λόγια, οι Αμερικάνοι με το Ιράν και τη Συρία» τονίζει η διπλωματική πηγή, που βρίσκει εξόχως ενδεικτικό ότι προχθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν προσέλαβε νέο σύμβουλο. «Έναν νεαρό ακαδημαϊκό, με μοναδικό προσόν το ότι ξέρει περσικά, καθότι δίδασκε περσική λογοτεχνία!».