Τέσσερις πρωθυπουργοί στην Ευρώπη πήραν προσφορά για τη σύναψη συμφωνιών με την AstraZeneca, εκτός του πλαισίου της ΕΕ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι τρεις πρωθυπουργοί στην Ευρώπη έλαβαν προσφορά για τη σύναψη συμφωνιών με την AstraZeneca, εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

imagewΟι πρωθυπουργοί τεσσάρων χωρών της Ευρώπης έλαβαν προσφορά για τη σύναψη συμφωνιών με την AstraZeneca (εκτός του πλαισίου της ΕΕ), για ταχύτερη παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ήταν ο ένας εκ των τεσσάρων.

«Την ώρα που η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο – όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι τρεις πρωθυπουργοί στην Ευρώπη – ακόμη και πριν την έναρξη των παραδόσεων» σημείωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Euractiv, προσθέτοντας ότι η προσφορά έγινε από μία εταιρεία – σε ρόλο μεσάζοντα – από το Ντουμπάι, με προπληρωμή του 50%.

«Πιστέψτε με, θα χρησιμοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία, εάν ήταν ρεαλιστική. Αλλά δεν διαθέτουμε τα χρήματα για να αντεπεξέλθουμε. Ασφαλώς, έχουμε κάποιες συμφωνίες και πρέπει να τις σεβαστούμε» είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάμπις, σημείωσε: «Η προσοχή μας, στην παρούσα φάση, επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των βασικών μας δεσμεύσεων παγκοσμίως, στις κυβερνήσεις και στις διεθνείς υγειονομικές οργανώσεις, το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να συμβάλουμε στον τερματισμό της πανδημίας».«Εάν κάποιος προσφέρει ιδιωτικά εμβόλια, είναι πιθανότατα απάτη, επομένως πρέπει να απορριφθεί (σ.σ. η πρόταση) και να αναφερθεί στις τοπικές υγειονομικές Αρχές» επεσήμανε η εταιρεία στο Euractiv.

Παράλληλα, ερωτηθείσα η Κομισιόν για την πιθανότητα τέτοιων διμερών προσφορών, πηγές απάντησαν ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση.