Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση Ακάρ για τους S-400

imagewΗ θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 παραμένει η ίδια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Τουρκία, στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών.

Ο κ. Πράις ρωτήθηκε αρχικά για την επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο Μπάιντεν, 54 μέλη της Γερουσίας, με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Φυσικά, έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους, και αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και την αποτροπή κακόβουλης επιρροής στην περιοχή. Επιδιώκουμε συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες και, όπως με κάθε σύμμαχο, διεξάγουμε διάλογο για την αντιμετώπιση των διαφωνιών. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, όπως είπα προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Ενώ θα διασφαλίζουμε ότι η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία σε κρίσιμα θέματα».

Στο θέμα των S-400 o κ. Πράις είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. «Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει απευθείας στο ερώτημα αν θεωρεί την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να μην είναι οι πύραυλοι σε λειτουργία μόνιμα, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει η αμερικανική θέση.
«Είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα προ των κυρώσεων, η αμερικανική Κυβέρνηση είχε απορρίψει παρόμοια πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε.

Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου, αν η πρόταση Ακάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Πράις αφού ξαναείπε ότι η αμερικανική θέση δεν άλλαξε. Πρόσθεσε ότι «είχαμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για το σύστημα S-400 και το σύστημα αυτό στο πλαίσιο ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε δεκτή την επισήμανση δημοσιογράφου πως αρκετοί θεωρούν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σνομπάρει τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς δεν του έχει ακόμη μιλήσει. «Σίγουρα δεν θα το χαρακτήριζα έτσι», είπε ο κ. Πράις.

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνια σύμμαχος. Μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους εταίρους μας. Αναμένω ότι ο Υπουργός κι ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

 

Ψυχρά αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν

Στο μεταξύ , για επίθεση γοητείας του Προέδρου Ερντογάν προς τη νέα αμερικανική ηγεσία η οποία όμως αντιμετωπίζεται για την ώρα με ψυχρότητα, κάνουν λόγο σε εκτενές δημοσίευμα οι Times του Λονδίνου.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τις διάφορες απόπειρες του Τούρκου Προέδρου να προσεγγίσει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη διμερή σχέση που δημοσίως δηλώνει ότι ελπίζει να διαμορφώσει.

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι δε θα αρθούν οι κυρώσεις επί της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι η χώρα να «ξεφορτωθεί» το αντιαεροπορικό σύστημα.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συμπεριέλαβε την Τουρκία μαζί με τις Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα μεταξύ την χωρών που «απαιτούν άμεση προσοχή».

Κατά τους Times ο Πρόεδρος Ερντογάν υπάγεται στο κλαμπ των ηγετών που δελεάστηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά πλέον αντιμετωπίζουν έναν πολύ διαφορετικό Αμερικανό Πρόεδρο, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Ως ενδείξεις της δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ίσως επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία αν πράγματι υπογράψει μία απρόσμενη συνθήκη με την Κίνα που θα επιτρέπει την έκδοση στο Πεκίνο αυτοεξόριστων Ουϊγούρων και ότι πιθανότατα θα προχωρήσει στην Αμερική η δίκη της τουρκικής Halkbank για το ρόλο της στην παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δίκη που είχε καθυστερήσει με παρέμβαση από τον Τραμπ κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι για να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες και την πτώση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει αναζωπυρώσει τις διαμάχες με Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία, με κινήσεις που βρίσκουν αντίθετη τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση.

Η δε οικονομική κρίση στην Τουρκία οδήγησε τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες, π.χ. με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα και με την πρόσκληση προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ να επισκεφθούν την Άγκυρα, προσθέτει η ανταπόκριση των Times από την Κωνσταντινούπολη.