Τώρα και πρωκτικό τεστ για κορωνοϊό στην Κίνα

Τα τεστ κορονοϊού με πρωκτικό επίχρισμα ξεκίνησε η Κίνα για να ελέγχει όλους όσοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου να κολλήσουν COVID-19, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση.

Υγειονομικά κλιμάκια έλαβαν την περασμένη εβδομάδα πρωκτικά επιχρίσματα από κατοίκους σε περιοχές του Πεκίνου που είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τοπικές εξάρσεις στα κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε αρκετές κινεζικές πόλεις στη βόρεια Κίνα, με τις περιοχές να «σφραγίζονται» από την υπόλοιπη ασιατική χώρα και μαζικές δειγματοληψίες να λαμβάνουν χώρα.

Μέχρι σήμερα, αυτά τα τεστ κορονοϊού γίνονταν κυρίως με φαρυγγικά και ρινικά επιχρίσματα.

Όμως τα πρωκτικά τεστ κορονοϊού «μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό εντοπισμού στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί», καθώς τα ίχνη του κορονοϊού παραμένουν περισσότερο στον πρωκτό, απ’ ό,τι στο αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα όσα ανέφερε ο Λι Τονγκζένγκ, γιατρός στο νοσοκομείο Υου’an του Πεκίνου, στο CCTV.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρήστες του κινεζικού social media Weibo αντέδρασαν στην είδηση για τα πρωκτικά τεστ με χιούμορ αλλά και τρόμο!

«Τόσο τυχερός που επέστρεψα στην Κίνα νωρίτερα» σχολίασε κάποιος χρήστης. «Έχω κάνει δύο τεστ με πρωκτικό επίχρισμα. Κάθε φορά που έκανα ένα, έπρεπε μετά να κάνω τεστ με στοματικό επίχρισμα. Φοβόμουν ότι η νοσοκόμα θα ξεχνούσε να αλλάξει βουρτσάκι» αστειεύτηκε κάποιος άλλος.

Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, τα πρωκτικά τεστ δεν θα χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως όσο οι άλλες μέθοδοι εξέτασης, καθώς η τεχνική δεν είναι και τόσο «άνετη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κίνα έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Κάθε ταξιδιώτης από το εξωτερικό πρέπει να συνοδεύεται από πολλαπλά αρνητικά τεστ και υποχρεωτικά να μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, με ορισμένες περιοχές στη χώρα να επιβάλλουν περαιτέρω κατ’ οίκον ελέγχους.

Σε βίντεο που έγινε viral, ένας υγειονομικός κάνει επίδειξη πώς διενεργείται το πρωκτικό τεστ κορονοϊού, ευτυχώς σε μια κούκλα κι όχι σε πραγματικό ασθενή.

Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πολύ χρόνο και πιστεύεται ότι δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα στην περίπτωση που ο κορονοϊός δεν μπορεί να εντοπιστεί στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά ίχνη του παραμένουν στο πεπτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αναφορές στα social media τα πρωκτικά τεστ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κινεζικά αεροδρόμια, ακόμη και σε ξένους πολίτες που φτάνουν στη χώρα.