Τα μυστικά της νέας συμφωνίας Eurogroup-Ελλάδας

 

Συμφωνία-ανάσα μέχρι τον Ιούνιο μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη χθες στο Eurogroup

Η κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θα αξιολογηθούν τον Απρίλιο.

 

assets_LARGE_t_420_54469481_type12713

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ανάσα μέχρι τον Ιούνιο έλαβε η Ελλάδα μετά τον συμβιβασμό στο Eurogroup. Η νέα συμφωνία, που ήταν το αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων και έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, προβλέπει την παράταση του ελληνικού προγράμματος για 4 μήνες, ενώ η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση στείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα μεσολαβήσει αξιολόγηση των θεσμών που θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» και οι μεταρρυθμίσεις θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο.

Η συμφωνία δεν προβλέπει τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων και είναι προφανές ότι οι εταίροι θα μειώσουν τις απαιτήσεις του Μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας είναι η επίτευξη πλεονασμάτων 3,0% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2016 και 2017.
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος» :«Καταλυτικό ρόλο για να επέλθει συμφωνία διαδραμάτισε η παρασκηνιακή παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές, τριμερές και τετραμερές επίπεδο, ο κ. Ντράγκι ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τους υπουργούς να κλείσουν το ελληνικό ζήτημα. «Πρέπει να φτάσετε σε συμφωνία σήμερα, η κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες είναι κρίσιμη σε εκροές και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χρόνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Η παρέμβαση Ντράγκι ενεργοποίησε όλους τους πρωταγωνιστές, με αποτέλεσμα ύστερα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων εκτός αίθουσας να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας.
Στις συναντήσεις αυτές έλαβαν μέρος ο πρόεδρος το Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι τρεις αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με τη συμβιβαστική λύση που δόθηκε, η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ στα ανταλλάγματα η ΕΚΤ θα ανοίξει πάλι τη «στρόφιγγα» της φτηνής ρευστότητας, και η κυβέρνηση μέσα από την ευελιξία του προγράμματος θα εγκρίνει ορισμένα μέτρα. Παράλληλα, παγώνουν εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν υποβληθεί στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

 

Κεφάλαια ΤΧΣ

 

Τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα για τις τράπεζες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα δοθούν τα 7,2 που απομένουν ως δόσεις καθώς και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Με τη συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται να μη λάβει κανένα μέτρο με αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό και δεσμεύεται επίσης να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές. Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup το 2012, ενώ δεσμεύονται επίσης να επανεξετάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τη μείωσή του λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα.
Θα γίνει κανονικά η αξιολόγηση από έναν μηχανισμό που δεν θα λέγεται τρόικα αλλά ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ πριν από την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων θα πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα απόφαση από το Εurogroup, λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των στόχων.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια που ακυρώνει μνημονιακές αποφάσεις, ενώ για κάθε αλλαγή που θα ζητάει από το υφιστάμενο πρόγραμμα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνούν από κοινού και να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Με άλλα λόγια, μέτρα που αποσύρονται θα αντικαθίσταται από άλλα ισοδύναμου χαρακτήρα.
Στα θετικά περιλαμβάνεται επίσης η έξοδος της Ελλάδας από τον μηχανισμό έκτακτης αρωγής (ELA) στις τράπεζες, ο οποίος έχει μεγάλο κόστος.
Με την επικύρωση της απόφασης, η Ελλάδα θα συνεχίζει να βρίσκεται από την 1η Μαρτίου σε πρόγραμμα, που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανότατα την Τετάρτη, η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται ξανά ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα, όπως τα δεχόταν κατ΄ εξαίρεση μέχρι πριν από τις εκλογές. Το κόστος δανεισμού είναι μηδενικό. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να μπει και στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορά ομολόγων κρατών-μελών), ύψους 1,1 τρισ. ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες.