Αντικατοχικό Κίνημα Κυκλάμινο: Πλήρης στήριξη στον Σενέρ Λεβέντ

Την πλήρη στήριξη του στον Σενέρ Λεβέντ εκφράζει το  Αντικατοχικό Κίνημα Κυκλάμινο .Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

Στις 23 Δεκεμβρίου 2020 ο αντικατοχικός δημοσιογράφος στα κατεχόμενα Şener Levent, προσήχθη σε “δικαστήριο” σε μια διαδικασία για προσαγωγή σε δικαστήριο στην Τουρκία. Οι κατηγορίες εναντίον του απορρέουν απο τρία άρθρα του στην εφημερίδα που εκδίδει (αρχικά ως Avrupa, που κατόπιν διώξεως επί Denktash όμως, μετονομασθηκε σε Afrika και πρόσφατα ξανά σε Avrupa):

  • Οι Κούρδοι κι εμείς, 1 Ιουνίου 2016
  • Zorba the Cypriot, 1 Φεβρουαρίου 2018, και
  • η γνωστή υπόθεση με το σκίτσο, 8 Δεκεμβρίου 2017 (αυτό για το οποίο, κατόπιν προτροπής του Erdogan, επιχειρήθηκε από μπράβους της Τουρκίας και Γκρίζους λύκους, λιντσάρισμα του Σιενέρ και άλλων δημοσιογράφων. Τελικά δεν τα κατάφεραν αλλά κατέστρεψαν το γραφείο της εφημερίδας)

Ο Şener Levent αψηφά τις απειλές εναντίον του ιδίου και της εφημερίδας που εκδίδει και συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Με αφοσίωση σε αρχές και με παρρησία συγκρούεται με τον κατακτητή τον οποίον κατονομάζει, ως τον πραγματικό υπαίτιο της διαίρεσης και ως τον θρασύτερο νταή, εγκληματία και ταραξία της περιοχής.

Όπως ο ίδιος λέει, είναι συγκρουσιακός: λέει την σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα. Είναι πιό τολμηρός από οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο στην Κύπρο και ποτέ δέν καμουφλάρει την σκέψη του ως προσπάθεια κατευνασμού του κατακτητή.

Οι κατηγορίες αφορούν την εξύβριση του Προέδρου της Τουρκίας και προνοείται φυλάκιση μέχρι και τεσσάρων χρόνων. Προφανώς, ο ίδιος ο Ερντογάν κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Εζητήθη από τον Σιενέρ να καταθέσει ως μάρτυρας αλλά μάλλον του απαγγέλθη το κατηγορητήριο από την Τουρκία. Αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν, απέρριψε τις κατηγορίες και επίσης δήλωσε ότι δέν θα πάει στην Τουρκία για να δικαστεί.

Τίθενται τα ερωτήματα:

  • Θα τον καταδικάσουν ερήμην;
  • Θα τον συλλάβουν και στείλουν με το ζόρι στην Τουρκία;

Σημειώνουμε ότι ο Şener Levent είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι ζεί στα κατεχόμενα δέν του αναιρεί την ιθαγένειά του. Επί πλέον είναι βραβευμένος Ευρωπαίος Πολίτης από το Ευρωκοινοβούλιο. Επομένως, απαιτούμε όπως, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία του πολίτη της και συμπατριώτη μας Şener Levent, κάτι που θα έπρεπε να είχεν ήδη κάμει αυτεπάγγελτα.

Πρέπει να ενημερωθούν οι πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο για την προσπάθεια κατάφορης παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και προσπάθεια φίμωσής του εν λόγω δημοσιογράφου. Επίσης, οι πρεσβείες μας στο εξωτερικό πρέπει να κάνουν σχετική διαφώτιση/ενημέρωση για το πώς ενεργεί η ισλαμοφασιστική Τουρκία. Συμπληρωματικά και επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξεταστούν πρακτικοί τρόποι προστασίας του σε περίπτωση που η Τουρκία, μέσω των υποτακτικών της στα κατεχόμενα, επιχειρήσει την μεταφορά του στην Τουρκία για να δικαστεί εκεί.

Συγχαίρουμε τους Ευρωβουλευτές μας, που όλοι μαζί κάνουν διαβήματα υπέρ του Σιενέρ στην Ευρωβουλή και στα Ευρωπαϊκά κόμματα όπου ο καθένας ανήκει.

Επικροτούμε την ανακοίνωση συμπαράστασης από τον Δικηγορικό Σύλλογο καθώς και όποιους άλλους φορείς, κόμματα ή οργανώσεις έχουν προβεί σε δράσεις συμπαράστασης. Αναμένουμε ότι και τα υπόλοιπα πολιτικά και κοινωνικά σώματα θα πράξουν σύντομα το ίδιο.

Η Ένωση Συντακτών στην Κύπρο (ΕΣΚ), μαζί με την Τουρκοκυπριακή Ένωση Εργαζομένων Τύπου Basin Sen, έχουν απευθύνει μια αναφορά στην Διεθνή και τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων για αλληλεγγύη προς τον Şener Levent και να κάνουν ό, τι μπορούν για να σταματήσουν τη δίωξή του Τουρκία. Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και άλλοι οργανισμοί έχουν εκδώσει ανακοινώσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα πρέπει να δημοσιοποιηθεί διεθνώς για να προκαλέσει πίεση εναντίον της Τουρκίας και του ίδιου του Erdogan για να σταματήσουν την προσπάθειά τους να φιμώσουν και να φυλακίσουν τον Şener Levent.

Τέλος, ο καθένας από εμάς τους πολίτες να συστρατευθεί σ΄αυτήν την προσπάθεια.

Ως αντικατοχικό κίνημα «Κυκλάμινο» αρχίζομε από την Δευτέρα 4/1/2021 διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε όλες τις πόλεις.

Για συμμετοχή στην αντικατοχική πάλη ή πληροφορίες:
τηλ. 99 568088 ή 99601221

email: kyklamino.kyprou@gmail.com.

H φωτό είναι από το προαύλιο των «δικαστηρίων» στα κατεχόμενα πριν και μετά την αθώωση του το 2018. Το αντικατοχικό κίνημα Κυκλάμινο στάθηκε στο πλευρό του Σιενέρ αδιαλείπτως, πράγμα που θα κάνει και σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες.

 

Ευχαριστούμε για την προσοχή και ανταπόκρισή σας.