Αντιδράσεις για την αύξηση της αμοιβής των μελών της Ερευνητικής για τις Πολιτογραφήσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αυξήση την αντιμισθία των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι παράνομα το Υπουργικό Συμβούλιο αύξησε τις αμοιβές της Ερευνητικής για τις Πολιτογραφήσεις χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα.

Αναφέρει στην ανακοίνωση του:
“Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να τριπλασιάσει τη μισθοδοσία των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής δύο μήνες μετά το διορισμό τους, για τη διερεύνηση του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, είναι παράνομη και εγείρει μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης.
Με βάση το σχετικό Νόμο, αρμόδιος να λάβει τέτοια απόφαση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας όταν το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται υπό διερεύνηση
Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ελεγχόμενο σώμα, το Δημοκρατικό Κόμμα θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποια βάση στηρίζεται η απόφαση διαφοροποίησης καθορισμένου πλαισίου της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών ημερομ. 13/1/2015;
  • Γιατί έλαβε μία απόφαση που συγκρούεται με τις νομοθετικές πρόνοιες;
  • Θεωρεί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ότι είναι περάνω του Νόμου;

Είναι απαράδεκτο και γεννά υποψίες για προσπάθεια χειραγώγησης, ο υπό διερεύνηση κατηγορούμενος να κάνει «δώρο» σε εκείνους που τον διερευνούν και μάλιστα παράνομα.
Είναι και γι’ αυτό το λόγο που εμείς επιμένουμε στην ανάγκη ελέγχου όλων των φακέλων των πολιτογραφήσεων, από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει ούτε σύγκρουση συμφέροντος ούτε παρεμβάσεις και διαθέτει και το προσωπικό.”

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων στην ανακοίνωση του σημειώνει:

“Εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η ενέργεια της Κυβέρνησης για αύξηση της αντιμισθίας της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Όπως τονίζει και ο έγκριτος νομικός κ. Κρις Τριανταφυλλίδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, η Ερευνητική Επιτροπή – για σκοπούς αμεροληψίας – διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και η αμοιβή της Ερευνητικής Επιτροπής καθορίζεται από τον ίδιο.

Πώς δύναται, εκείνοι που θα ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή (Υπουργικό Συμβούλιο) να αποφασίζουν για τη μισθοδοσία της; Τίθεται όντως ζήτημα παραβίασης του Άρθρου 9 του Νόμου περί Ερευνητικών Επιτροπών;

Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα για τους σκοπούς της ενέργειάς της αυτής.