Τατάρ-Τσαβούσογλου επιμένουν σε λύση « δύο κρατών»

Στη Νέα Υόρκη τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, η πενταμερής

 

ersin-tatarΕάν υπάρξουν επίσημες συνομιλίες, ξεκαθαρίσαμε ότι, η τ/κ πλευρά σε διαβούλευση με την Τουρκία, μπορεί να διαπραγματευτεί για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμέμη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ από την οποία δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση.  Ο κ. Τατάρ μίλησε για άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, λέγοντας ότι σε αυτή δεν θέλει να συζητήσει ΜΟΕ.

Όπως είπε, επανέλαβε στην κ. Λουτ ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια δεν έφεραν ένα αποτέλεσμα και πλέον η τ/κ πλευρά, με την δική του εκλογή και σε διαβούλευση με την Τουρκία, βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση μιας συμφωνίας στη βάση δύο κρατών που θα συνεργαστούν και θα ζουν δίπλα δίπλα με κυριαρχική ισότητα.

Η κ. Λουτ, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες χώρες και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αφού ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ή όχι «ένα έδαφος, θα μπορεί να γίνει μια συνάντηση 5 + 1 στην Νέα Υόρκη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε μια ημερομηνία που θα βολεύει όλους».

Και οι άλλες πλευρές θα συζητήσουν με την κ. Λουτ, πρόσθεσε, εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια 5μερη συνάντηση και εάν με τις θέσεις τους υπάρχει το έδαφος με τις θέσεις που θέτουν οι πλευρές.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση. Επειδή στην τελική, αισθάνομαι ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός που εμείς θέτουμε, τα επιχειρήματά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Στην τελική, εμείς ξεκάθαρα θέσαμε τις θέσεις μας».

Η θέση του για μια «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν μετά από την πενταμερή, με τις απόψεις που έχει εκφράσει, υπάρχει έδαφος για συζήτηση, τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Αυτό απαιτούν πλέον οι πραγματικότητες στην Κύπρο, σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε. «Η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά ανατολική Μεσόγειος. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην περιοχή, υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα διαφόρων περιοχών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, η Τουρκία είναι αποφασιστική σε αυτό».

Ο ίδιος και η ομάδα του, συνέχισε, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωρίζει το θέμα εδώ και χρόνια και με εντολές του Τούρκου Προέδρου η διαδικασία προχωρεί.

O κ. Τατάρ είπε επίσης ότι αναφορά σε δύο κράτη γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και στον τ/κ Τύπο, υποστηρίζοντας ότι την δική του προσέγγιση για μια συνεργασία δύο κρατών την συζητούν τώρα και στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι παράμετροι των ΗΕ είναι στην αρμοδιότητα του ΓΓ, διαμορφώνουν την πολιτική τους λαμβάνοντας υπόψη αυτές, θα προσπαθήσουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση η διαδικασία. Εμείς λέμε ότι 50 χρόνια μετά, αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις ξαναδούμε».

Ο  Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την συνάντηση με την κ. Λουτ και όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε αναφορά δημοσιογράφου για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ και τα ΜΟΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και στην κ. Λουτ ανέφερε πως «τα ΜΟΕ είναι εκτός συζήτησης στην συνάντηση 5 + 1. Είναι λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραπλανούν από το κύριο ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε να έρθει στην ατζέντα της συνάντησης θέμα ΜΟΕ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αλλού».

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο ε/κ «λαός» δεν είναι ανώτερος από τον τ/κ «λαό», κατά την έκφρασή του, και πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί, οι Τ/κ και οι Ε/κ. Και οι Τ/κ έχουν τουλάχιστον ίσα δικαιώματα με τους Ε/κ σε αυτή τη χώρα».

Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην περιοχή δίνουν δύναμη και στους Τ/κ , συνέχισε λέγοντας υπό αυτή την έννοια έγινε και το  βήμα στο Βαρώσι. Το κύριο, είπε, είναι εάν μετά την άτυπη συνάντηση αρχίσουν επίσημες συνομιλίες στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και οι Ε/κ αλλά και η διεθνής κοινότητα αποδεχτεί ότι η τ/κ πλευρά «έχει το ίδιο στάτους με τους Ε/κ. δεν θα αποδεχτούμε με τα ΜΟΕ να εκτραπεί το θέμα αλλού».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι πρέπει πλέον να προκύψει μια συμφωνία που να βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο. «Συζητήθηκε κι αυτό: αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, είναι πραγματικά μια πραγματικά σημαντική στροφή, εάν την διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να είναι προς όφελος όλων». Κατέληξε λέγοντας ότι εργάζονται σε αρμονία 100% με την Τουρκία κι άρχισαν να βλέπουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και γι’ αυτό «είμαι πολύ ευτυχισμένος».

Και ο Τσαβούσογλου

Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «υπέξ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις μέσα στον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε για το Κυπριακό έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις (5 συν 1) .

«Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. «Εάν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης, πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση αναλόγως» είχαμε πει. Η διαδικασία για την διαδικασία της διεξαγωγής της συνάντησης 5 συν 1 συνεχίζεται», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ μετά την Τουρκία επισκέφθηκε σήμερα και την Κύπρο. «Η θέση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σταμάτησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός αλλά μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο οι διαπραγματεύσεις επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη.

«Η ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε στους 60 προηγούμενους γύρους – και συζητούσαμε τα ζητήματα που είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα- θα συζητούμε και από δω και πέρα», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως κάποιες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου.

«Σήμερα 11 Ιανουαρίου θα θέλαμε να απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Από σήμερα καλούμε την Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς είμαστε οι οικοδεσπότες και την ημερομηνία διεξαγωγής αυτών των διαπραγματεύσεων θα την καθορίσουν από κοινού οι αντιπροσωπείες μας με την Ελλάδα. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι από σήμερα και είμαστε όπως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με αυτοπεποίθηση».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ήθελε να τον συναντήσει με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα αλλά ο Δένδιας μπήκε σε καραντίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση είμαι έτοιμος να πάω στα Τίρανα και να συναντηθώ με τον Δένδια. Αυτή είναι μια πρόσκληση ελπίζω η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία, αυτή την προσκληση να μην την αρνηθεί και να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι με τον Ερτουγρούλογλου ο οποίος είχε εκτελέσει χρέη’ «υπουργού υπέξ» και προηγουμένως  συζήτησαν και τις ‘διμερείς σχέσεις’ και ότι θα έχουν διατηρήσουν στενή ‘συνεργασία’ μεταξύ των «κυβερνήσεών» τους και θα αυξήσουν την επαφή τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ανέφερε ότι είναι μια σημαντική περίοδος για το Κυπριακό. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για 52 χρόνια. Κάθε φορά η Ε/Κ πλευρά δεν υιοθετούσε την πολιτική ισότητα, ακόμη περισσότερο επειδή δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα με τον ‘Τ/κ λαό’ δεν υπήρχε αποτέλεσμα στις συνομιλίες», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι την «η πρόταση των δύο κρατών που στηρίζει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ είχε αναφερθεί προηγουμένως από τον ηγέτη της νοτίου Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη». «Χρειάζεται ρεαλισμός. Εμείς διαπραγματευτήκαμε για 52 χρόνια με καλή πρόθεση για ομοσπονδία αλλά δεν έγινε. Και δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Εδώ δεν θα διαπραγματευτούμε από εκεί που μείναμε. Στο πλαίσιο της συνάντησης 5 συν ΟΗΕ πρέπει να να αποφασίσουμε εάν υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις ή όχι και αφού δεν θα συζητήσουμε πλέον επί ομοσπονδίας να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε».

Για τα Βαρώσια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του «υπέξ» ανοίχθηκαν οι πρώτοι δημόσιοι χώροι και συνεχίστηκαν οι μελέτες απογραφής. «Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο στην Τουρκία για να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ε/κ δοιίκηση, όπως είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανήσυχη με τις εργασίες ενώ ο «Ε/κ λαός» ήταν ικανοποιημένος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με τον Ερτουγρούλογλου συζήτησαν και το θέμα της ανατολικής Μεσογείου προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ διάσκεψη. «Στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στη διάσκεψη αυτής έχουμε διευκρινίσει ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές. Αν δεν συμμετάσχει η ‘τδβκ’ δεν θα επιτρέψουμε τη συμμετοχή ούτε και της Ε/κ πλευράς», ανέφερε.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στη διάσκεψη θα συζητηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός. Όπως είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της όσο και τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ταχσίν Ερτουγρούλογλου

Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν  είναι δυνατόν να συζητήσουν την ομοσπονδία. «Η διαδικασία των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Εάν μιλάμε για κυριαρχική ισότητα τότε είναι αντίθετο με την πολιτική επιστήμη να επιδιώκει κανείς κυριαρχική ισότητα στο πλαίσιο ομοσπονδίας. Κυριαρχική ισότητα στην ομοσπονδία δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως αυτό είναι το μήνυμα που θα δοθεί στην Τζέιν Χολ Λουτ λέγοντας πως η τουρκική πλευρά δεν έχει άλλα 52 χρόνια να χάσει. «Δεν έχουμε κοινό όραμα; Αυτό το κοινό όραμα είναι επίσης το έδαφος για δύο κυρίαρχα ξεχωριστά ίσα κράτη. Αν υπάρχει αυτό, να συζητήσουμε. Αν δεν υπάρχει, να καθίσουμε μαζί να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε στην πατρίδα μας», ανέφερε.