ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα μελετηθούν οι προτάσεις μας για προϋπολογισμό και θα ενημερωθούμε πριν την κατάθεση στη Βουλή


imagewΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και  όταν η Κυβέρνηση θα καταρτίσει τον νέο προϋπολογισμό, προτού τον καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συζητήσει με το δικό μας οικονομικό επιτελείο, έτσι ώστε να μας ενημερώσουν, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπό το φως των αλλαγών οι οποίες θα επέλθουν στο νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΑΚΕΛ θα συζητήσει και θα πάρει τις αποφάσεις του.

«Βέβαια να επαναλάβω ότι εμείς δεν αιθεροβατούμε, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία από την φιλοσοφία της της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να αναπτυχθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά», ανέφερε. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις .

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται  πάρα πολύ για τον τομέα της δημόσιας υγείας και υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει δώσει από τον περασμένο Μάιο 18 προτάσεις στην κυβέρνηση για το τι θα έπρεπε να κάνει, ενόψει και ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψιν από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσες αφορούν την ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προστασίας της μικρής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, της μικρής κατοικίας, της πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και της μικρής επαγγελματικής στέγης και είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα της ανάγκης για μη αναφορά, μη αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτη.

Επίσης δόθηκαν προτάσεις για το θέμα των ενοικίων , ζήτημα που απασχολεί τις ΜμΕ αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, επέκταση των συμβάσεων με νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτει η σύμβαση, για τον κατώτατο μισθό και για έκτακτο σχέδιο για κοινωνικοοικονομική στήριξη των οικογενειών που έχουν μακροχρόνια άνεργους.

Επιπρόσθετα το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο ΓΓ, συζήτησε το θέμα της κάλυψης των μόνιμων θέσεων στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της μέριμνας και της φορολογικής συμμόρφωσης , της στεγαστικής πολιτικής για νεαρά ζευγάρια και χαμηλόμισθες οικογένειες, προγράμματα ανέγερσης κατοικιών και διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά, δίκτυο υποδομών φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών από το κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών, εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας και αύξηση της άδειας μητρότητας και αύξηση της στήριξης προς τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιμένει επίσης το ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να καταργηθεί η μείωση του 12% της σύνταξης για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, να υπάρξει αύξηση των δαπανών για τους αναπήρους και εισαγωγή της φορολογίας για την μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μελετήσει την επιστολή που του έστειλε το ΑΚΕΛ πριν από 2 βδομάδες και εξέφρασε κάποιες καταρχήν αντιδράσεις, όπως ανέφερε.

Επανέλαβε την έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συνειδητοποιήσει ότι τα περιθώρια έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ επικίνδυνα για την Κύπρο και για τον Κυπριακό λαό, εάν δεν καταφέρουμε να αναιρέσει η Τουρκία, τη προκλητική και επιθετική της πολιτική, εάν δεν καταφέρουμε να τερματίσει τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί να πράξει στην Αμμόχωστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα πράγματα προοπτικά θα΄ναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Κύπρο αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για την προοπτική του κόσμου στο νησί μας».