«H κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την τρόικα»

Ο Γ.Γ.της ΠΕΟ  κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι αντί  να πάρει μέτρα για την  οικονομική ανάπτυξη προωθεί τη βίαιη μείωση των μισθών

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÐÅÏ ÅÄÏÍΕντονες επικρίσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης  διατύπωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ κατηγορώντας την ότιευθυγραμμίζεται με την πολιτική της τρόικας και σε αρκετές περιπτώσεις   την ξεπερνά σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Μιλώντας  στο 30ο Παγκύπριο Συνέδριο της  σντεχνίας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι “από τη μια καλούν το λαό σε μεγάλες θυσίες για να εφαρμοστεί το Μνημόνιο επειδή τάχατες είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό, και από την άλλη, σε στιγμές ειλικρίνειας δηλώνουν ότι ακόμα και να μην υπήρχε η ανάγκη να υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα, πάλι τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα ακολουθούσαν επειδή τις υιοθετούν ως πολιτικό Μανιφέστο τους”.“Αντι π.χ. ο Πρόεδρος να επιδιώξει να αξιοποιήσει την ξεκάθαρη θέση της Βουλής για προστασία των θυμάτων της κρίσης από την εκποίηση της κατοικίας τους, επιδιώκει με διάφορες μεθοδεύσεις να αχρηστεύσει το δίχτυ προστασίας που δημιουργήθηκε με την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή”, είπε ο κ. Κυρίτσης.

Πρόσθεσε ότι “μαζί με την Τρόικα επιμένουν ότι τα θύματα της κρίσης, οι άνεργοι, πρέπει να γίνουν και άστεγοι”.Ο ΓΓ της ΠΕΟ επέκρινε την “ξεκάθαρη  η ομολογία του Υπουργού Οικονομικών στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος επιβεβαίωσε την θέση που είχαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι θέμα εισπρακτικό, αλλά είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Τρόικας και όχι αδήριτη ανάγκη για να σωθούν τα δημόσια οικονομικά”.Είναι σαφές, συνέχισε, “ότι δεν υπάρχει όραμα για το πώς βγαίνουμε από αυτό τον οικονομικό βάλτο, κανένας προγραμματισμός για το πώς μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία και να τεθεί σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης, ενώ οι ελπίδες για αντιμετώπιση της ανεργίας έχουν επενδυθεί όχι στην ανάπτυξη αλλά στη βίαιη μείωση των μισθών”.Ο κ. Κυρίτσης είπε πως “είναι ξεκάθαρο ότι η επιμονή μόνο σε προγράμματα ανέργων των 500 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα, αντίθετα, είναι φανερός ο κίνδυνος σταδιακά να προμηθεύονται οι εργοδότες με φτηνό εργατικό δυναμικό με βούλα του ίδιου του Υπουργού Εργασίας”.

Αναφερόμενος στους εργοδότες, ανέφερε ότι “αξιοποιούν τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τη μαζική ανεργία και την ανασφάλεια για να εντείνουν την εκμετάλλευση και να υποσκάψουν τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις”.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι “οι εργασιακές σχέσεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών ανατρέπεται δυστυχώς δραματικά, ενώ μια τόσο βίαιη ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών, αν δεν τύχει της αναγκαίας διαχείρισης, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σκληρή ταξική σύγκρουση ανεξέλεγκτων διαστάσεων”.

Η ΠΕΟ, είπε ο Γενικός της Γραμματέας, “δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή τη κατάσταση και πρέπει να γίνει σαφές ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν είναι δυνατό να είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων”.

Πρόσθεσε ότι “συντονιζόμαστε με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε προσηλωμένα και αποφασιστικά μέσα στο 2015 να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες στις σημερινές συνθήκες θα δημιουργούν ένα ανάχωμα προστασίας της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες απειλούνται με ισοπέδωση”.

Για εμάς, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “αυτό το θέμα θα είναι αντικείμενο μάχης μέχρι εσχάτων και αν παρ’ ελπίδα δεν βρούμε την απαιτούμενη ανταπόκριση δεν πρόκειται να παραμείνουμε μόνο τις εκκλήσεις διότι ήρθε η ώρα ο καθένας να πάρει θέση και θα απαιτήσουμε να αναλάβει και την ευθύνη του”.