Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Τον Γενάρη θα έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό

imagewΤον Γενάρη θα έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που ακούει και συνεργάτες, κόμματα και πλατφόρμες που κατανοούν τους κινδύνους μια χώρα να μην έχει προϋπολογισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη συντονιστική γραμματεία της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μιλώντας για λογαριασμό της Συνεργασίας, ο Αγγελος Βότσης είπε ότι θα μελετηθεί ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή και η Συνεργασία θα τοποθετηθεί ανάλογα.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια αισιόδοξη χρονιά, με καλά αποτελέσματα, χωρίς πανδημία το δεύτερο εξάμηνο και με δυνατούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρατήρησε πως για την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού χρειάζονται τέσσερις πρόσθετες ψήφοι στις 24 ψήφους, που συγκεντρώθηκαν κατά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού.

«Θέλουμε αυτοί που ψήφισαν πριν λίγες μέρες τον προϋπολογισμό να ξαναψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να προσθέσουμε μαζί με τον διάλογο, τη συνεργασία και άλλους για να δημιουργήσουμε την πλειοψηφία, να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Ζήτησα να συναντηθώ με τους Βουλευτές της Συνεργασίας πρώτα για να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ψήφιζαν ανελλιπώς τους κρατικούς προϋπολογισμούς και μπορέσαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και για να αποφύγουμε περιπέτειες για την οικονομία και τη χώρα», ανέφερε περαιτέρω.

Αναφέρθηκε  επίσης στην «ιστορική» αύξηση των συντάξεων που ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι δεν θα έχουμε από σήμερα συνταξιούχο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακολούθως πως ζητούμενο είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε πολλές τέτοιες αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως για να μπορέσουμε να έχουμε καλά νέα για την κοινωνία πρέπει να έχουμε σταθερότητα και προϋπολογισμό ψηφισμένο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτές τις μέρες ακούει όλους τους συνεργάτες.

«Έμαθα για χρόνια ν’ ακούω και να λαμβάνω υπόψη συνεργάτες», συνέχισε και εξέφρασε τη σιγουριά ότι μέσα στα δημοσιονομικά όρια και τις δυνατότητες του κράτους, εκεί που προϋπολογισμός σηκώνει η κυβέρνηση θα το πράξει

Ο Άγγελος Βότσης μιλώντας  εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών, είπε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Πρόσθεσε ότι εμείς από την αρχή είπαμε ότι θέλουμε να κτίσουμε επί του προϋπολογισμού, ώστε τα αιτήματα του απλού πολίτη να μπορούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να υλοποιηθούν.

Ανέφερε ότι πετύχαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, τα κίνητρα για τα νεαρά ζευγάρια στις ορεινές και μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές, το επίδομα των καλλιτεχνών και αύξηση του ποσού για τους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο ανακοινώθηκε και το χαιρετίζουμε, από την Υπουργό Εργασίας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόθεση μας ήταν να ξεκινήσουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση αυτών που τροχοδρομήσαμε στις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει τροχοδρομηθεί συζήτηση για το συνταξιοδοτικό με την Υπουργό Εργασίας, «με την οποία θα δούμε και το θέμα του 12% της μείωσης των συντάξεων, τον κατώτατο μισθό,  αποζημίωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, αύξηση επιδομάτων για φοιτητές, μονογονιούς, ορφανά, πολύτεκνους.

Είπε ακόμα πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις για ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, την ενδεχόμενη μετεξέλιξη του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης σε μια νέα μορφή συνεργατισμού και τρόπους ώστε το σχέδιο Εστία να λειτουργήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

«Ταυτόχρονα είπαμε σήμερα με τον Πρόεδρο κατά πόσο θα ήταν καλό όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούμε να ζητούσαμε μια αναστολή όλων των εκποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου λόγω της πανδημίας. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση και όπως σας έχω πει χτίσαμε, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε αλλά και την ίδια ώρα το μήνυμα είναι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε όλα αυτά που πάμε να χτίσουμε», συνέχισε.

Διευκρίνισε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουν πολιτικές διαρθρωτικά. Ως παράδειγμα είπε ότι δεν θα συζητούσαμε να αλλάξει φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας για το οποίο κάναμε τεράστιες προσπάθειες μαζί με πολλούς άλλους το οποίο βεβαίως χρειάζεται τη βελτίωση του. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, να ελέγξουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις όποιες καταχρήσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμα ότι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όταν θα έχουμε μπροστά μας την τελική θέση, τον τελικό προϋπολογισμό όπως θα κατατεθεί μετά τις επαφές της κυβέρνησης και του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος θα τον μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε.