Διευκρινίσεις Ερευνητικής Επιτροπής για Πολιτογραφήσεις σε σχέση με τη δημοσιοποίηση του πορίσματός της

imagewΔιευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση του πορίσματός της δίδει με ανακοίνωσή της η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με την εισήγηση της Επιτροπής για δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος (και στη συνέχεια, και των ενδιάμεσων εκθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής), με την επιφύλαξη ότι η δημοσιοποίηση θα γίνει στο βαθμό και την έκταση που δεν θα πλήττεται το δημόσιο συμφέρον.

Προστίθεται πως ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας συγκεκριμενοποίησε ότι το δημόσιο συμφέρον στην υπό συζήτηση περίπτωση, σχετίζεται με την αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε αρνητικής συνέπειας ή ζημιάς στις ποινικές ή άλλες έρευνες που, ενδεχομένως να ακολουθήσουν, ως αποτέλεσμα του τελικού πορίσματος ή των ενδιάμεσων εκθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής με την, εκ των προτέρων, ενημέρωση των εμπλεκομένων.

“Προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων από τον τρόπο που αναμεταδόθηκε η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 18.12.2020, η Ερευνητική Επιτροπή διευκρινίζει τα εξής: Μετά την αρχική αφαίρεση της εξουσίας δημοσιοποίησης του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, από τον Γενικό Εισαγγελέα, η Ερευνητική Επιτροπή ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα, στις 23.10.2020, να αναθεωρήσει την απόφασή του και να συγκατατεθεί στη δημοσιοποίηση του πορίσματος για λόγους διαφάνειας και ορθής λειτουργίας της Επιτροπής”, αναφέρεται.

Προστίθεται πως “ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με την εισήγηση για δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος (και στη συνέχεια, και των ενδιάμεσων εκθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής), με την επιφύλαξη ότι η δημοσιοποίηση θα γίνει στο βαθμό και την έκταση που δεν θα πλήττεται το δημόσιο συμφέρον”.

“Το δημόσιο συμφέρον θα κριθεί, κατ’ αρχήν, από τον Γενικό Εισαγγελέα, όμως ο Γενικός Εισαγγελέας τόσο με την επιστολή του προς την Ερευνητική Επιτροπή ημερομηνίας 6.11. 2020 όσο και προφορικά αλλά και στην ανακοίνωση του ημερομηνίας 18.12.2020 συγκεκριμενοποίησε ότι το δημόσιο συμφέρον στην υπό συζήτηση περίπτωση, σχετίζεται με την αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε αρνητικής συνέπειας ή ζημιάς στις ποινικές ή άλλες έρευνες που, ενδεχομένως να ακολουθήσουν, ως αποτέλεσμα του τελικού πορίσματος ή των ενδιάμεσων εκθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής με την, εκ των προτέρων, ενημέρωση των εμπλεκομένων. Και τούτο, με σκοπό τη `διερεύνηση όλων των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν`”, αναφέρεται.

Επίσης σημειώνεται πως ως προς τη δημοσιογραφική κάλυψη των ακροάσεων ενώπιον της Επιτροπής, γίνεται προσπάθεια διευθέτησης κάποιων τεχνικών προβλημάτων, ώστε αυτή να καταστεί εφικτή.