Γεν. Εισαγγελέας: Το πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις θα δημοσιοποιηθεί εάν δεν επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον

imagewΤο τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών θα δημοσιοποιηθεί στην έκταση που δεν επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι «έχουν γίνει κατ’ επανάληψη δημόσιες τοποθετήσεις ότι δήθεν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί τη διαφάνεια εκ του γεγονότος ότι δεν έχει παραχωρήσει τη δυνατότητα για δημοσιοποίηση του πορίσματος στην Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών».

«Η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον αποτελούν αρχές τις οποίες όλοι σεβόμαστε και υπηρετούμε. Ενώ αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως την επιθυμία για ύπαρξη διαφάνειας, εντούτοις για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, πρώτιστη ευθύνη και υποχρέωσή μου είναι να διαφυλάξω τις ποινικές ανακρίσεις και τα τεκμήρια στα οποία μπορεί να προκύψει ανεπανόρθωτη ζημία από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του τελικού πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.

Προσθέτει ότι «πρέπει να γίνει γενικά αντιληπτό ότι η επίκληση του όρου ‘διαφάνεια’, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπει πράξεις που προκαλούν ζημία σε διαδικασίες που απώτερο σκοπό έχουν την τιμωρία ενόχων, ή να ισοδυναμεί με παρέμβαση, ή με επηρεασμό της οποιασδήποτε έρευνας».

«Τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι δυνατόν να αποτελούν ποινικό αδίκημα, τελικά θα μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε υπόπτους διάπραξης ποινικών αδικημάτων να αποφύγουν την τιμωρία», σημειώνει.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι «είναι για τον λόγο αυτό που, ασκώντας την εκ του νόμου διακριτική μου ευχέρεια, δεν παραχώρησα ‘άνευ όρων’ εξουσία στην Ερευνητική Επιτροπή για δημοσιοποίηση του πορίσματος».

«Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τόσο την επιθυμία της Ερευνητικής Επιτροπής για δημοσιοποίηση του πορίσματος όσο και την ανάγκη για δημοσιοποίησή του για σκοπούς διαφάνειας, με επιστολή μου ημερ. 6.11.2020 έδωσα τη διαβεβαίωσή μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, ότι, εφόσον μελετήσω το τελικό τους πόρισμα, στην έκταση που δεν επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον, αυτό θα δημοσιοποιηθεί», επισημαίνει.

Επίσης, αναφέρει ότι «η Ερευνητική Επιτροπή, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του τελικού πορίσματος της, θα εκδίδει περιοδικά ενδιάμεσες εκθέσεις (interim reports), με πρόθεση όπως αυτές αξιολογούνται τάχιστα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε να γίνονται οι δέουσες ενέργειες, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, είτε προς το Υπουργικό Συμβούλιο για μελέτη θεμάτων της αρμοδιότητάς του όπως είναι η πιθανή έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοοτήτων είτε προς τις ανακριτικές αρχές ή άλλες αρμόδιες αρχές για πιθανή έναρξη ποινικών ή άλλων ερευνών ή ενεργειών».

Σημειώνει ότι «νοείται ότι και πάλι θα ισχύουν οι ίδιες αρχές για τη δημοσιοποίηση των ενδιάμεσων εκθέσεων, όπως και για το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής».

«Διαβεβαιώνω εκ νέου ότι θα συνεχίσω να ενεργώ χωρίς αχρείαστες δημόσιες παρεμβάσεις και έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επιτάσσει διερεύνηση όλων των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν», καταλήγει.