Νεκροταφείο με δεκάδες τάφους στη Λάρνακαπου χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.χ

imagewΝεκροταφείο με δεκάδες τάφους που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα προ Χριστού μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο, εντοπίστηκαν στην περιοχή της οδού  Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα όπου εκτελείται το αντλιοστάσιο με την ονομασία S9.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους «στην οδό Πετράκη Κυπριανού εκτελείται ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για την πόλη, για το ΣΑΛ και τον Δήμο της Λάρνακας, δηλαδή το αντλιοστάσιο S9 με συναφή δίκτυο. Ουσιαστικά στην οδό Πετράκη Κυπριανού έχει απομείνει η τοποθέτηση 170 περίπου μέτρων αγωγού, ωστόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών έχει αποκαλυφθεί ένα νεκροταφείο που αποτελείται από δέκα τάφους».

Πρόσθεσε ότι «η αποκάλυψη του νεκροταφείου χαροποιεί τόσο το ΣΑΛ όσο και τον Δήμο Λάρνακας γιατί είναι ένα πολύ αρχαίο εύρημα που ανάγεται στον 12ο αιώνα προ Χριστού. Ωστόσο η αποκάλυψη αυτή ουσιαστικά καθυστερεί την πρόοδο του έργου, ένα έργο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Λάρνακα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «η διαχείριση των αρχαιολογικών ευρημάτων γίνεται αποκλειστικά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων». «Από τον εντοπισμό του νεκροταφείου η τοποθέτηση αγωγού για το αντιπλημμυρικό έργο ανέρχεται μόλις στα πέντε μέτρα την βδομάδα αγωγού» είπε και σημείωσε πως «σε περίπτωση που το νεκροταφείο παραταθεί σε όλο μήκος της οδού Πετράκη Κυπριανού, τότε το έργο αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση».

Σε άλλη ερώτηση ο Διευθυντής του ΣΑΛ απάντησε πως «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου από τον εντοπισμό του νεκροταφείου, συνεπάγεται αύξηση των εξόδων και οικονομικό κόστος στην εκτέλεση του έργου αλλά και καθυστέρηση στον χρόνο παράδοσης του».

«Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου είναι σημαντικό για το ΣΑΛ και το Δήμο Λάρνακας αφού πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει λύση στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τα νερά της βροχής και τις έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι «ο συγκεκριμένος αγωγός εξυπηρετεί την περιοχή της Μητρόπολης και του Προδρόμου, που είναι πολύ ευαίσθητες περιοχές με πολλαπλά και διαχρονικά προβλήματα όσον αφορά την βροχόπτωση».

Εξάλλου η Πωλίνα Χριστοφή, Αρχαιολογική Λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας για εκτέλεση αποχετευτικού δικτύου Λάρνακας το 2019, έχουν εντοπιστεί πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων. Η οδός Πετράκη Κυπριανού βρίσκεται στον πυρήνα των νεκροπόλεων του αρχαίου Κιτίου».

Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη οδό αλλά «και στις οδούς οι οποίες είναι κάθετες στην Πετράκη Κυπριανού, έχουν εντοπιστεί συνολικά πέραν των 60 τάφων οι οποίοι χρονολογούνται από τον 12ου αιώνα προ Χριστού μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο».

Η κ. Χριστοφή έκανε ιδιαίτερα αναφορά «στους πρωιμότερους τάφους του 12ου αιώνα, με αυτούς των γεωμετρικών χρόνων λόγω της σπανιότητας τους σε σχέση με αυτούς μεταγενέστερων περιόδων όπως και στο ελληνιστικό νεκροταφείο που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο που βγαίνει στο φως αυτή την στιγμή». «Πρόκειται για τάφους λαξευτούς στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής, ορθογωνικής κάτοψης», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η πρόσβαση στους τάφους «επιτυγχανόταν με σκαλοπάτια που κατέβαιναν μπροστά από το στόμιο, την είσοδο δηλαδή του τάφου. Τα κινητά ευρήματα αφού τεκμηριωθούν, αφαιρούνται και μεταφέρονται στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, για συντήρηση και αποθήκευση».