Σύσκεψη Αρχηγών/Εκπροσώπων κομμάτων πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού

imagewΜόλις μια μέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύσκεψη των Αρχηγών και Εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχει καθοριστεί για αύριο Τρίτη στις 10:30, πριν από την έναρξη της συζήτησης στις 16:00 της ίδιας μέρα.

Παρόλο που η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων για να εξετάσει θέματα που σχετίζονται με τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπως ο κατάλογος των ομιλητών και ενδεχόμενες τροπολογίες, είναι πιθανόν να προκύψουν νέες προτάσεις και θέματα προς συζήτηση λόγω του αυτοπεριορισμού βουλευτών, που ήρθαν σε επαφή με πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο αναβολής της ψήφισης του προϋπολογισμού, που προγραμματίζεται για την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον βουλευτή της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνο Μουσιούττα. Οι βουλευτές που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό δεν θα μπορέσουν παρευρεθούν στη συνεδρία της Ολομέλειας  την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους, οι βουλευτές αυτοί  δεν έχουν τη δυνατότητα, με βάση το Σύνταγμα, να παρευρεθούν και να ψηφίσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω οποιουδήποτε εκπροσώπου.

Σημειώνεται ότι ήδη ο ΔΗΣΥ υπέβαλε πρόταση νόμου που αφορά σε τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να δοθεί δικαίωμα ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, σε βουλευτές που δεν μπορούν να παρευρίσκονται στην ολομέλεια, λόγω πανδημίας, η οποία συζητείται στην Επιτροπή Νομικών και δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Παράλληλα δεν αποκλείεται στην αυριανή Σύσκεψη Αρχηγών να υποβληθούν εισηγήσεις για αναβολή της ψήφισης του προϋπολογισμού, λόγω ακριβώς των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και την ανάγκη αυτοπεριορισμού βουλευτών. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, καμιά εισήγηση για αναβολή δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής.

Την ίδια ώρα παραμένει ακόμα αμφίβολο κατά πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός τελικά θα υπερψηφιστεί  αφού εκτός από τους 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, κανένας άλλος βουλευτής δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη. Τα κόμματα που ενδέχεται τελικά να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, είναι η «Αλληλεγγύη» και η «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων».

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ συνέρχεται διαδικτυακά το απόγευμα σήμερα για να συζητήσει το θέμα του προϋπολογισμού, χωρίς σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί απόψε η τελική απόφαση του κόμματος, ή αν θα εξουσιοδοτήσουν τον Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο  να πάρει την Πέμπτη την τελική του απόφαση.

Επίσης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αφού όπως είχε αναφερθεί στο ΚΥΠΕ η στάση που θα τηρήσει το κόμμα θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες του οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ. Παράλληλα δεν αποκλείεται κάποια κόμματα να τηρήσουν αποχή.

Στον αντίποδα οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 6 του ΔΗΚΟ (πλην του Νικόλα Παπαδόπουλου που θα είναι σε αυτοπεριορισμό), και η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των αρνητικών ψήφων σε 23.