Εκκλησία της Κύπρου:Η βεβήλωση του ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ πλήττει προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης


 
imagewΗ ενέργεια της επαναβεβήλωσης του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο πλήττει καίρια την προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων και αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας των Ελληνοκυπρίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνοδική Επιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η Συνοδική Επιτροπή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως επανεξετάσουν τάχιστα τους όρους εντολής της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής και καθορίσουν πρόνοιες για σεβασμό της χρήσης των μνημείων μόνο για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Κάθε άλλη χρήση συνιστά βεβήλωση και είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία των νομίμων ιδιοκτητών τους, αναφέρει.

Σημειώνει πως την επαναβεβήλωση του ναού οργάνωσαν από κοινού το «Δημαρχείο» Λευκονοίκου, το EVKAF και η οργάνωση EVKAF Goodness Volunteers στήνοντας παζαράκι εντός και εκτός του ναού.

Δυστυχώς, του σημερινού φαινομένου επαναβεβήλωσης χριστιανικού μνημείου μετά την συντήρηση του, προηγήθηκε ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας (Bedestan) εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας. Το κατοχικό καθεστώς τον μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο το 2009, αναφέρει.