Ο ιός βρίσκεται παντού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας νέα μέτρα


 imagewΟ ιός βρίσκεται παντού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνοντας νέα δέσμη μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό και τα οποία θα ισχύσουν από νωρίς την Παρασκευή το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας των κλειστών εμπορικών κέντρων, των επιχειρήσεων εστίασης, την τέλεση εκκλησιασμού και άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους χωρίς την παρουσία πιστών και μέγιστο αριθμό 10 προσώπων για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες. Παράλληλα, από την επόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται εξ αποστάσεως.

«Όλοι γνωρίζετε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η χειρότερη από τότε που ενέσκηψε η πανδημία», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται και αρκετοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», είπε.

Εξέφρασε ανησυχία από την «συνεχιζόμενη αύξηση της ‘θετικότητας’ που καταγράφεται από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου σε όλη την Κύπρο. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλες τις πόλεις, χωριά, επαρχίες».

«Θέλουμε να καταστείλουμε την περαιτέρω διασπορά του προτού είναι αργά. Για αυτό, το επόμενο διάστημα η προσπάθειά μας θα επεκταθεί σε κλειστούς χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας», σημείωσε.

Όλα τα επιπρόσθετα μέτρα, είπε, «αφορούν κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται πολυάριθμη συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός, εκεί δηλαδή όπου ευκολότερα γίνεται διασπορά του ιού».

Ο κ. Ιωάννου, εξήγησε ότι «με τα συγκεκριμένα μέτρα προσπαθούμε  να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, προτού η επιδημιολογική εικόνα γίνει μη αναστρέψιμη», προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις για μέτρα λαμβάνονται στη βάση των δεδομένων που διαφοροποιούνται συνεχώς».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, κάτι που προβληματίζει, όπως είπε, όλες τις κυβερνήσεις αλλά επισήμανε ότι «το στοίχημα είναι να αντέξουμε ακόμα λίγο».

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ και ECDC και ενδεχόμενη επιδείνωση τον Ιανουάριο

Ο Υπουργός Υγείας, ενημέρωσε επίσης ότι «όλες οι συστάσεις τόσο του ΠΟΥ όσο και του ECDC είναι να μην εφησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε αυτή την περίοδο».

Η έγνοια μας, είπε, «στρέφεται στις υποδείξεις για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης τον Ιανουάριο 2021 και στρατηγικός μας στόχος παραμένει η αναχαίτιση του ιού ώστε να διαφυλαχθεί το Σύστημα Υγείας και να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία».

«Μαζί θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε αυτή την  επιδείνωση της κατάστασης τώρα που μπορούμε», πρόσθεσε.

Όπως προανέφερα, συνέχισε, «θα επαναξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα προτού εκπνεύσουν τα μέτρα, με την ελπίδα εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ότι θα αναθεωρηθούν κατά την περίοδο των γιορτών». Δεν θέλω, σημείωσε, «όμως να δημιουργήσω υπερβολικές προσδοκίες. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα».

«Και οι όποιες χαλαρώσεις και εάν υπάρξουν πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι αυτά τα Χριστούγεννα,  θα είναι διαφορετικά», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα Σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν με τις αναγκαίες τροποποιήσεις και το Δεκέμβριο, έτσι ώστε  να στηριχθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα.

Επιπρόσθετα, είπε, «θα εφαρμοσθούν και νέα σχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω στήριξη».

Νικολόπουλος: Καμπανάκι η αύξηση των θετικών περιστατικών ως ποσοστό των τεστ

Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία το μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό και Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Νικολόπουλος μέχρι και την 4η Δεκεμβρίου, έχουμε φτάσει σχεδόν τα 12.000 περιστατικά και ότι 8 στα 10 είναι εγχώριες μεταδόσεις.

«Στην επιδημική καμπύλη βλέπουμε ότι έχουν παρατηρηθεί νέες κορυφές. Υπάρχουν μέρες που έχουν περάσει τα 300 θετικά περιστατικά και ο κινητός μέσος όρος 7 εβδομάδων κινείται στο 250», ανέφερε.

Όσον αφορά τις επαρχίες, είπε ότι η Πάφος διατηρείται χαμηλά, η Λεμεσός συνέχισε τη μείωση με μικρότερο ρυθμό, η Αμμόχωστος έπιασε ένα πολύ μεγάλο υψηλό (επίπεδο), αλλά δείχνει μια σταθεροποίηση ενώ οι  επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας συνεχίζουν την αύξηση.

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο επιδημιολογικά δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί, είπε, προσθέτοντας ότι «το σημαντικότερο καμπανάκι είναι η αύξηση στο ποσοστό των τεστ που γίνονται».

Σε όλους τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκε το ποσοστό θετικότητας από 3,5% στο 5,5%, ανέφερε.

Αυτή την εικόνα την είδαμε και στα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν μοριακούς ελέγχους και αντανακλούν λίγο το τι γίνεται στον πληθυσμό, είπε, προσθέτοντας ότι ενώ είχε ξεκινήσει 2,1% εκτοξεύτηκε στο 5,4%.

Αναφερόμενος στα αντιγονικά τεστ στην Κύπρο, είπε ότι είχαμε μια αύξηση σε όλες τις επαρχίες από το 1,8% στο 3,1% και σε κάποιες επαρχίες απότομη μεταβολή όπως στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.

Είπε επίσης ότι υπήρξε ένα κύμα θανάτων μεγάλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Για τους νοσηλευόμενους, πρόσθεσε, «παρατηρείται μια σταθερότητα αλλά είναι σε υψηλά επίπεδα», περίπου 120 νοσηλευόμενους κατά μέσο όρο. Συνεχίζει η κατάσταση στις ΜΕΘ κάπως καλύτερα (12 ασθενείς), ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκτιμήσεις για τον Ιανουάριο που δείχνουν ότι αν δεν παρέμβεις τα πράγματα θα επιδεινωθούν περαιτέρω».

Σημαντική βελτίωση εφόσον ακολουθηθούν τα μέτρα, λέει ο Τσιούτης

Ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε από την πλευρά του ότι από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «ενώ φαινόταν να υπάρχει μια μερική βελτίωση, παρόλο που η Κύπρος στην πλειοψηφία των δεικτών της παρέμενε σε κρίσιμα επίπεδα, είδαμε μια απότομη επιδείνωση».

Αναφέρθηκε στον τρόπο που μεταδίδεται ο συγκεκριμένος ιός και πόσο γρήγορα μπορεί να εκτοξευθεί η κατάσταση και να γίνει ανεξέλεγκτη κάτι που έχει διαφανεί σε πάρα πολλές χώρες τελευταία.  Γι’ αυτό το λόγο πολλά από τα μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό προληπτικά, είπε.

Ο κ. Τσιούτης συνέχισε λέγοντας ότι η περίοδος των εορτών είναι μια πολύ υψηλού κινδύνου περίοδος και ότι σε συνάρτηση με τους βεβαρημένους δείκτες που ήδη έχουμε  – να μην ξεχνάμε και τους δείκτες νοσηλείας και στο κύμα των θανάτων – «θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα έχουν σκοπό ξεκάθαρα την αναχαίτιση της μετάδοσης, τη βελτίωση αυτών των δεικτών, γιατί θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ένα σημαντικό κύμα που πιθανόν αναμένεται τον Ιανουάριο μετά την υψηλού κινδύνου περίοδο των εορτών».

Συνέστησε από την πλευρά του υπομονή και υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν δοκιμαστεί στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου «και είδαμε το αποτέλεσμα». «Είμαστε βέβαιοι ότι εφόσον ακολουθηθούν θα δούμε σημαντική βελτίωση τις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε.

Πρώτιστο μέλημα μας να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, λέει ο Υπουργός Υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα για τις εκκλησίες και τα πολυκαταστήματα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «είναι εύκολο εκ των υστέρων να κρίνουμε». Λαμβάνουμε τα μέτρα, είπε, «βασιζόμενοι στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή». Όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα ήταν στη βάση αυτής της φιλοσοφίας. Το γεγονός ότι δεν απέδωσαν κάποια μέτρα, είπε, οφείλεται και στην ψυχολογική κόπωση του κόσμου.

«Όταν βλέπουμε επιδείνωση ή βελτίωση άμεσα ενεργούμε είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση των μέτρων», είπε.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «είναι ένας δείκτης, το οποίο προβάλλεται και καθημερινά, αλλά είναι η μια πλευρά του νομίσματος». Το σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πόσα περιστατικά προκύπτουν σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ». Αναφέρθηκε στα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων, που γίνονται παγκύπρια και σε χωριά και σε πόλεις, λέγοντας ότι παρατηρήσαμε τις τελευταίες 6 με 7 μέρες σχεδόν διπλασιασμό των θετικών (περιστατικών) που προκύπτουν από το συνολικό αριθμό. Αυτό ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο το οποίο μας οδήγησε και στην λήψη των επιπρόσθετων μέτρων, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους ελέγχους της Αστυνομίας σε κέντρα διασκέδασης αφού ανέφερε ότι τα κέντρα εστίασης ούτως ή άλλως κλείνουν με τα νέα μέτρα, υπενθύμισε ότι τα μέτρα δουλεύουν όταν τηρούνται και ότι φαίνεται πως σε πολλούς χώρους εστίασης δεν τηρούνταν τα μέτρα.

Γίνονται έλεγχοι από την Αστυνομία ακόμα και πιο εντατικά, είπε, αλλά δεν μπορεί ούτε η Αστυνομία ούτε άλλες υπηρεσίες του κράτους να είναι πανταχού παρόντες ανά πάσα στιγμή,σημειώνοντας την «ατομική και συλλογική ευθύνη όλων μας».

«Έμειναν κάποιοι μήνες, να τηρήσουμε τα μέτρα για να βγούμε με τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις από αυτή την πανδημία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τους θανάτους ηλικιωμένων που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας και αν μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας αυτής της ομάδας ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τα μέτρα που λαμβάνονται των εντατικών μοριακών ελέγχων που έγιναν, τους εβδομαδιαίους ελέγχους και τις επισκέψεις από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καθώς και από ομάδα εθελοντών, σημειώνοντας ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

Ειδική αναφορά έκανε στους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές, καλώντας τους να είναι «τριπλά προσεκτικοί». «Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι κρατούν τις ζωές των ηλικιωμένων στα χέρια τους», είπε.

Σε ερώτηση αν θα γίνουν rapid tests στα σχολεία είπε ότι το πρόγραμμα για μοριακό έλεγχο των σχολείων ήταν σε εφαρμογή μέχρι πρόσφατα και προέτρεψε εκπαιδευτικούς και μαθητές εξεταστούν και στο πλαίσιο των rapid tests που γίνονται. Ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει δώσει οδηγίες όπως υπάρξει επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις έτσι ώστε να μπορέσει να διοργανωθεί δειγματοληψία στα κατά τόπους γραφεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων το Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη φιλοξενία σε άλλες δομές ηλικιωμένων που δεν μπορούν να παραμείνουν στη συνήθη στέγη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει κάνει ενέργειες η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ότι θα υπογράψει σύμβαση με οίκο ευγηρίας ούτως ώστε να φιλοξενούνται ηλικιωμένοι που δεν χρήζουν νοσηλείας αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν στη στέγη στην οποία διαμένουν συνήθως.

Σε ερώτηση για το δείκτη μεταδοτικότητας είπε ότι ο δείκτης στο 1,05% παγκύπρια και στη Λευκωσία και τη Λάρνακα στο 1,5%.  Υπάρχει έξαρση σε επίπεδο κοινότητας, είπε, προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι παντού».

Ερωτηθείς για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων και αν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο νωρίς, απάντησε ότι είναι εύκολο εκ των υστέρων να κρίνουμε. Κάθε φορά που λαμβάνουμε μέτρα είναι ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί. Αν εφαρμόζονταν παγκύπρια τα μέτρα για Λεμεσό και Πάφο νωρίτερα, δεν θα υπήρχε δικαιολογημένα και μεγάλη αντίδραση, διερωτήθηκε.

Στην εξίσωση των μέτρων «πρώτιστο μέλημα μας είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ώρα τώρα  να ξεκινήσουμε να λέμε τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει».

Εξήγησε ότι η Κύπρος αποφάσισε τη σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων, αν και εφόσον χρειάζεται, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουμε και την ψυχολογία του κόσμου και τα οικονομικά δεδομένα του κόσμου και τα κοινωνικά δεδομένα.

«Δεν υπάρχει εγχειρίδιο», είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες πειραματίζονταν με μέτρα.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χαλάρωση για τον εκκλησιασμό τα Χριστούγεννα, ανέφερε ότι θα αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση τα αποτελέσματα και αν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα στο διάστημα των γιορτών για κάποιες μικρές χαλαρώσεις θα τις κάνουμε, όπως και αν επιδεινωθεί η εικόνα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως μάθηση μόνο για τα λύκεια εξήγησε ότι αφορούν μαθητές κάποιας ηλικίας και είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς και για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που προσέρχεται στα σχολεία και κατ` επέκταση οι επαφές.