Μελετούν το πόρισμα των νομικών για τη λίστα Γιωρκάτζη τα κόμματα

 

Στο στάδιο της μελέτης του πορίσματος των τριών νομικών σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη από τη Βουλή, βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα μετά τη χθεσινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, με τα περισσότερα να συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους επί του θέματος.

Τα κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν στην Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

«Είμαστε θετικότατοι και πανέτοιμοι να στηρίξουμε οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει, ώστε να δημοσιευτεί η λίστα Γιωρκάτζη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με χθεσινή ανάρτησή του στο twitter σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά και τον Πρόεδρο της Βουλής.  Παράλληλα ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα και με τον Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο Νίκο Τορναρίτη, παραμένει υπέρ της δημοσιοποίησης με μετέπειτα εξέταση από έναν ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού όλων των στοιχείων της και να διαχωρίσει τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ευθύνη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη λίστα λόγω θεμάτων προσωπικών δεδομένων και νομικών θεμάτων για τη δημοσιοποίησή της, αλλά και λαθών που υπάρχουν στη λίστα. Επίσης δεν καταγράφει κατά πόσο υπήρξε προνομιακή μεταχείριση, ούτε γίνεται έρευνα, όπως είπε. Ανέφερε ότι μελετάται η νέα γνωμάτευση των τριών νομικών και θα τοποθετηθούν στην Ad Hoc Επιτροπή.

Σύμφωνα με δήλωση από γραφείο Τύπου του ΔΗΚΟ στο ΚΥΠΕ, το κόμμα μελετά τη γνωμάτευση και θα επανέλθει αφού αναλύσει τι εισηγούνται οι έγκριτοι νομικοί που την συνέταξαν. Παράλληλα, όπως αναφέρει η δήλωση, η θέση αρχής στο ΔΗΚΟ παραμένει ότι η λίστα Γιωρκάτζη πρέπει να δημοσιοποιηθεί, αλλά θα εξετάσουν τις επιφυλάξεις των νομικών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής, θα πρέπει ο Πρόεδρός της να χειριστεί τη λίστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα είναι δίπλα του. Πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη με την έννοια της απόκρυψης αλλά ούτε και αδικαιολόγητη έκθεση ατόμων. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές σκοπιμότητες στη λίστα και συμπεριλήφθηκαν άτομα που δεν έπρεπε να είναι πάνω στη λίστα. Πρόσθεσε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και αυτοί που συνέταξαν τη λίστα να τύχουν πειθαρχικής έρευνας για τις σκοπιμότητες που εξυπηρέτησαν, γιατί άλλα ζητούσε η Βουλή και άλλα έγιναν. Είμαστε υπέρ, πρόσθεσε, στο να γίνει σωστή λίστα και να δημοσιοποιηθεί.

Τη Δευτέρα θα απαντήσει στον Πρόεδρο της Βουλής και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας στο ΚΥΠΕ ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του κόμματος υπέρ της δημοσιοποίησης, ωστόσο θα μελετήσει προσεκτικά τη γνωμάτευση ώστε να μην παρανομεί η Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι μελετούν την γνωμάτευση και επιμένουν ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να δημοσιοποιηθεί με την ελαχιστοποίηση των νομικών κινδύνων  ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η Βουλή κάτι πάει να κρύψει.

Σταθερή υπέρ τη άμεσης δημοσιοποίησης παραμένει και η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το ΕΛΑΜ συνεχίζει να θεωρεί ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί χωρίς επικαιροποιήσεις, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

Υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης συνεχίζει να παραμένει και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, με τον βουλευτή Άγγελο Βότση να δηλώνει στο ΚΥΠΕ την ετοιμότητα της πλατφόρμας να ξαναψηφίσει την Ολομέλεια. Είπε επίσης ότι αν υπάρχουν προβλήματα, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να δημοσιεύσει τη λίστα για όσους βουλευτές το επιτρέψουν, κάτι για το οποίο οι τρεις βουλευτές της πλατφόρμας δεν θα έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.